IMENIK

Podražitev za več kot 30 odstotkov bo po žepu udarila odvetnike

Spremembe bodo veljale za vpisnine, ki bodo zapadle v plačilo po začetku njihove veljave.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Shutterstock

LJUBLJANA – V veljavo stopajo spremembe statuta Odvetniške zbornice Slovenije, ki draži vpisnino v imenik odvetnikov. Zbornica je vpisnino z 2.295 evrov zvišala na 3.000 evrov. Spremembe bodo veljale za vpisnine, ki bodo zapadle v plačilo po začetku njihove veljave.

Skupščina zbornice je vpisnine povišala leta 2016, s čimer je razburila odvetnike. Vpisnino je namreč z 2.500 povišala na 9.000 evrov. Po burnem odzivu stroke je vpisnino znižala na 3.000 evrov, zatem pa je državni zbor sprejel novelo zakona o odvetništvu. Ta je določila, da višino vpisnine določa statut odvetniške zbornice, h kateremu pa mora soglasje dati vlada.

Povišanje je nato zbornica predlagala marca 2017, vendar so bili razlogi za vlado premalo utemeljeni. Dodatna pojasnila je zbornica podala septembra 2017. Navedli so, da se s povišanjem vpisnine njeni prihodki na letni ravni povečajo za šest odstotkov, in pojasnili porabo sredstev. Postopek izdaje soglasja je bil na vladi po marcu 2018 zadržan, ker je takratna vlada Mira Cerarja opravljala tekoče posle.

Spremembe pa predvidevajo tudi, da se za delo v organih zbornice lahko določi nadomestilo oziroma nagrada, pri čemer obseg in višino določi skupščina zbornice.

Odvetniška zbornica je sicer lani združevala 2.264 članov. V imenik je bilo vpisanih 1.768 odvetnikov, v imenik tujih odvetnikov 11 odvetnikov, v imenik odvetniških kandidatov 163 kandidatov, v imenik odvetniških pripravnikov pa 322 pripravnikov. V Sloveniji je lani aktivno poslovalo 271 odvetniških družb in 11 civilnih odvetniških družb, je razvidno iz vladnega delovnega gradiva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije