Penina boljša od šampanjca!

Vinska kraljica Katja Klobasa pripravila sprejem blizu izvira slovenskega penečega se vina.
Fotografija: Kraljica z žlahtnimi oprodami FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Odpri galerijo
Kraljica z žlahtnimi oprodami FOTOGRAFIJE: Oste Bakal

Vinska kraljica Radgonsko-Kapelskih goric Katja Klobasa je za novo leto v Klet vina in besed Kulturnega in upravnega središča Sveti Jurij ob Ščavnici povabila ljubitelje žlahtne kapljice in jim pripravila nepozabno degustacijo penečih se vin. Večina gostov je o penini in vinih izvedela veliko novega.
Poskušali so slovenske penine in francoski šampanjec.
Poskušali so slovenske penine in francoski šampanjec.

Degustacijo je vodil ugledni upokojeni enolog svetovnega slovesa, vinski in šampanjski vitez Alojz Filipič, gostje, med njimi devet vinskih kraljic, pa so poskusili šest odličnih penin z območja Radgonsko-Kapelskih goric in še znameniti francoski šampanjec mumm.
Filipič je posebno zadovoljstvo izrazil ob dejstvu, da je Slovenija leta 1977 dobila ime penina, ta izjemna jezikovna domislica je prišla iz podjetja Radgonske gorice. Organizatorica Katja Klobasa pa je prepričana, da imamo v Sloveniji, zlasti v njenem okolju na severovzhodu države, čudovita vina.
Vitezi Alojz Filipič, Slavko Lončarič in Janez Pučko v družbi osmih vinskih kraljic naših vinorodnih pokrajin
Vitezi Alojz Filipič, Slavko Lončarič in Janez Pučko v družbi osmih vinskih kraljic naših vinorodnih pokrajin

»Francoski šampanjci se ne morejo kosati z našimi peninami,« je dejala. »Naše druženje ni bilo namenjeno temu, da bi delali razliko med šampanjcem in penino, temveč da bi se zavedeli, da imamo na tem območju vrhunske penine, ki se na različnih ocenjevanjih lahko postavijo ob bok vinskim velesilam in se kosajo tudi s tistimi iz znamenite Šampanje. Njim je ime šampanjec dan v zibelko, takoj ima dodano vrednost, naši vinarji pa se morajo še kako truditi za vsako steklenico,« je dodala. Kraljica tudi ni pozabila omeniti, da »smo blizu izvira prve slovenske penine, Gornje Radgone«.


Organizatorica čudovitega dogodka, kjer je bilo vse brezplačno, je poskrbela tudi za dobrodelnost. Med goste je na mize razdelila prazne kuverte, v katere so lahko prostovoljno prispevali. Zbrana sredstva, bilo je 235 evrov, je kraljica namenila humanitarni organizaciji Palčica Pomagalčica, ki je v vseslovenski akciji pomagala malemu Krisu pri nakupu najdražjega zdravila v ZDA.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije