PRODAJA

Odločeno: Slovenija bo prodala rezidenco v Bruslju

Gre za klasično meščansko vrstno stavbo v Bruslju.
Fotografija: Bruselj. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Bruselj. FOTO: Reuters

LJUBLJANA, BRUSELJ – Vlada se je na današnji seji seznanila z namenom prodaje rezidence veleposlanika – stalnega predstavnika Slovenije pri EU v Bruslju. Zanj naj bi najeli novo rezidenco, so sporočili iz Ukoma.

Glede na oceno potrebnega finančnega vložka za obnovo rezidence, ki tudi po obnovi ne bi bila primerna za organizacijo protokolarnih dogodkov, na ministrstvu za zunanje zadeve podpirajo odprodajo rezidence in najem nove. Stavbo rezidence v Bruslju je Slovenija kupila leta 2006 za 1,8 milijona evrov. Gre za klasično meščansko vrstno stavbo v nizu z manjšim vrtom, zgrajeno leta 1911, skupne površine približno 640 kvadratnih metrov, ki ni pod spomeniškim varstvom.

Gradbeni posegi bi bili dragi

Zgradba zaradi prostorske razporeditve ne omogoča ustrezne ali vsaj dovolj optimalne delitve na protokolarno-reprezentančni in zasebni del. Če bi želeli, da zgradba služi kot protokolarni objekt vsaj v pritličju in prvem nadstropju, bi bilo treba izvesti več gradbenih posegov, ki pa bi terjali znatna finančna sredstva. Letos je v rezidenci tudi prišlo do izliva vode, zato sta bila opravljena pregled stanja stavbe, na podlagi katerega so bila ugotovljena potrebna dela, in cenitev vrednosti stavbe.

Okvirni stroški za obnovo rezidence so ocenjeni na 1,04 milijona evrov, rezidenca pa je bila ocenjena na 1,9 milijona evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije