POJASNILO

Obsojenke se morajo slačiti pred zapornicami, oglasila se je varuhinja

Odzvala se je na poročanje v medijih.
Fotografija: Ženski zapor na Igu. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Ženski zapor na Igu. FOTO: Blaž Samec, Delo

LJUBLJANA – Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je odzvala na določena pisanja v medijih, da naj bi ona in ministrstvo za pravosodje »odločila, da morajo pravosodni policisti opustiti avtomatično pregledovanje vseh zapornikov« po tem, ko se vrnejo z izhodov.

Iz urada varuha so sporočili, da ni nikoli odločil, da morajo pravosodni policisti opustiti avtomatično pregledovanje vseh zapornikov, saj takšnih pooblastil niti nima.

»S problematiko obveznih osebnih pregledov obsojencev smo se srečali ob obravnavi sicer anonimnega pisanja obsojenk iz ZPKZ Ig, ki so se pritožile zaradi osebnih pregledov ob prihodu iz zunajzavodskih ugodnostih in namenskih izhodov brez spremstva pravosodnih policistov na podlagi 236.f člena ZIKS-1. Med drugim so izpostavile, da je njihovo slačenje pred paznicami vsak teden oziroma večkrat na teden ponižujoče, tudi zato ker so bile nekatere izmed njih v preteklosti žrtve spolnih zlorab in ob osebnih pregledih se spomini na te dogodke vračajo,« so pojasnili.

Upoštevajoč navedbe obsojenk in mednarodne standarde ter priporočila, ki se nanašajo na osebne preglede zaprtih oseb, je imel varuh resne pomisleke, ali je obstoječa zakonska ureditev res sorazmerna, zakonita in nujna. Takšna ureditev na splošno omogoča osebne preglede v vseh primerih prihodov iz zunajzavodskih ugodnostih in namenskih izhodov brez spremstva pravosodnih policistov (razen, če obsojenec kazen prestaja v dislociranem polodprtem ali odprtem oddelku), brez presoje v vsakem primeru posebej, torej ne glede na zaupanje, ki ga določena zaprta oseba že uživa pri vodstvu zavoda in druge okoliščine vsakega primera posebej,
Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij Ig. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij Ig. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij je varuhu pojasnila, da v zadnjih letih opaža povečan vnos prepovedanih predmetov in snovi v ZPKZ. Število najdb drog, tablet in pribora za uživanje se v zadnjih letih povečuje, in sicer na čez 400 najdb letno, v prejšnjih letih pa so kljub večjemu številu zaprtih oseb ugotovili letno med 200 in 288 najdb. V zavodu Ig osebne preglede izvajajo v za to namenjenem prostoru, kjer je zagotovljena osebna integriteta zaprte osebe. Izvajata ga dve pravosodni policistki (izjemoma ena), pri čemer se zaprto osebo najprej pozove, da v pregled odda vse stvari in oblačila, ki jih ima na sebi, nato se pregledata površina njenega telesa in lasišče. Med osebnim pregledom imajo zaprte osebe na voljo nadomestno oblačilo. Čas, ko je oseba popolnoma razgaljena, je tako kratek, postopek je za zaprto osebo manj stresen in tudi pravosodna policistka ima več časa za podroben pregled oblačil osebe, so še dodali.

»Varuh je lahko sledili razlogom, ki so vodili v razširitev pooblastil pravosodnih policistov glede izvajanja osebnih pregledov. Vendar je dvomil, da zakonsko pooblastilo in dolžnost za izvajanje osebnih pregledov, kot sta predvidena v 236.f členu ZIKS-1, res sledita mednarodnim standardom in priporočilomje med drugim ugotovil varuh.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije