PEKEL V VRTCU

Obračun staršev in znane mamice v ljubljanskem vrtcu

Šramova pravi: Starši so bili jezni in žaljivi. Rekla sem jim stop.
Fotografija: Starši naj bi družini predlagali zamenjavo vrtca. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Starši naj bi družini predlagali zamenjavo vrtca. FOTO: Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – Pred tedni je po medmrežju zakrožila peticija za spremembo šolskega sistema, ki je nastala v Društvu svet staršev. Predsednica društva, ki je pod peticijo zbrala že okoli 22 tisoč podpisov, Nataša Šram je podpise predala ministru za šolstvo Jerneju Pikalu, ta pa je obljubil širšo razpravo o beli knjigi šolstva.
 
Na spletu pa so se pojavili zapisi, da je Šramova v vrtcu v Ljubljani med drugimi starši povzročala precej nejevolje. Tako zapisniki sej Sveta staršev Vrtca Galjevica med drugim razkrivajo, da je bila Šramova zelo dejavna in vztrajna pri podajanju različnih predlogov, ki pa so jih ostali starši in vodstvo vrtca v večini zavračali. Starše, pa tudi dedke in babice otrok v vrtcu, naj bi celo zalezovala, pišejo, zato so se ob oddaji otrok v vrtcu skrivali v avtomobilih.

Predlagala, starši zavračali

Zapisnik seje z dne 19. 9. 2016 razkriva, da je Nataša Šram Grandlič (NŠG) predlagala, da bi starši in strokovni delavci pisali dnevnik otroka. Starši naj bi zjutraj v vrtec prinesli zvezek, v katerega naj bi vpisovali, kaj so počeli oziroma kaj je počel otrok doma, v vrtcu pa naj bi strokovni sodelavci vpisali v zvezek pet do šest stavkov o dnevnem dogajanju v vrtcu. Ravnateljica je predlog zavrnila, češ da bi bilo to preveč obremenjujoče in da starši, ki želijo vrtcu sporočiti počutje in utrip otrokovega življenja doma, to lahko počnejo. Nato je Šramova predlagala, da bi starše obvestili o možnosti pisanja starševskega dnevnika, v katerega bi vpisali počutje, napredek in aktivnosti otroka. Starši so oba predloga zavrnili.

Šramova je tudi izpostavila temo nasilja v vrtcu, na kar ji je ravnateljica odgovorila, da tega v vrtcu ne zaznavajo, prav tako ga kljub obširni preiskavi na podlagi treh anonimnih prijav niso zaznali nadzorni organi in policija. Iz zapisnika je razvidno, da je večino predlogov podala Šramova, med drugim tudi o uvedbi videonadzora po 17. uri v vrtcu, in da so jih večino zavrnili.

Težaven odnos z ravnateljico

V zapisniku seje z dne 20. 2. 2017 je razbrati, da je Šramova vztrajala pri pobudi za eko vrtec, čeprav so ji že pred tem pojasnili, da vrtec nima prostorskih zmožnosti za vzpostavitev vrtov za samooskrbo. Naknadno so ji pojasnili, da je njihov vrtec drugi najmanjši javni vrtec v MOL. Predstavnica staršev je poročala, da je predsednica Sveta staršev prejela pismo družine ŠG o sumu nestrokovnega dela ravnateljice, s katero imata starša težaven odnos, ker naj ne bi brala njune e-pošte ter dehumanizirala njun položaj v vrtcu. Predstavnica je poročala še, da sta se ista starša pritožila zaradi zlorabe podpisa njunega otroka v voščilnici. Več staršev je nato poudarilo, da bi bilo treba omejiti čas podajanja pobud predstavnikov staršev.

Razrešili so jo

Na seji z dne 29. 5. 2017 so predstavili novo predstavnico oddelka Muckov, ki je na izredni seji 23. 3. 2017 z veliko večino staršev razrešil Šramovo kot predstavnico. Na seji 29. 5. so starši soglasno zavrnili predlog Šramove po sprejetju Poslovnika Sveta staršev.

Nekateri starši naj bi se pred mamico skrivali v avtomobilih, dokler ni zjutraj oddala svojih otrok. FOTO:Roman Šipič, Delo
Nekateri starši naj bi se pred mamico skrivali v avtomobilih, dokler ni zjutraj oddala svojih otrok. FOTO:Roman Šipič, Delo
Starši skupine Petelini so izpostavili, da so vsi, razen družine ŠG, zadovoljni s hrano v vrtcu. »Ta družina predstavlja problem, ker ogroža druge družine skupine. V tej skupini se je zgodila v letošnjem letu že druga prijava na center za socialno delo in mama, ki je bila prijavljena, je v stiski in zelo prizadeta zaradi tega. Starši so zelo previdni pri komuniciranju ob prisotnosti NŠG, tudi glede e-pošte, izogibajo se stikom z NŠG, ki zalezuje tudi dedke in babice otrok iz vrtca, gre za problem. Pohvala ravnateljici za dosedanje ravnanje in trud. Starši so stisko zaradi družine ŠG podali tudi v izjavi, ki je bila posredovana vodstvu, starši čakajo v avtomobili, da se z družino ne srečajo,« piše v zapisniku.

Predlagali, da zamenjajo vrtec

Predstavniki Sveta staršev so predlagali, da se družino ŠG (Šram Grandlič, op. p.) »glede na obseg obravnavanih pobud v vrtcu in izražanje nenehnih stisk in težav družine v sodelovanju z drugimi starši in vodstvom ter zunanjimi nadzornimi institucijami pozove k prepisu otrok v drug vrtec.« Nato je ravnateljica pojasnila, da je bila družina že pozvana, da sodeluje pri možnosti prepisa otrok v drug vrtec, in da jo je k temu pozval tudi župan MOL, da pa družina ta predlog smatra za mobing in dehumanizacijo družine.

Seje 3. 10. 2017 se je Šramova poskušala udeležiti, čeprav je bila zaprta za javnost zaradi obravnavane vsebine, kjer je potrebno varovanje osebnih podatkov. Ravnateljica je podala poročilo o inšpekcijskih pregledih v juniju in septembru 2017 na podlagi podanih pobud družine ŠG, ki je poleg organizacijskih delovanj vrtca vključevala tudi sum storitve kaznivega delovanja strokovnih delavcev – svetovalne delavke vrtca do njihovega otroka ter ravnateljice, ki naj bi posredovala osebne podatke staršev in otroka policiji. Inšpektor je zaključil, da se navedb iz pobud ne da potrditi ter ni ugotovil nepravilnosti.

Nataša Šram pravi, da zapisniki jasno kažejo, kaj se zgodi človeku, ko se upre negativni komunikaciji in celo zahteva opravičilo. FOTO: osebni arhiv
Nataša Šram pravi, da zapisniki jasno kažejo, kaj se zgodi človeku, ko se upre negativni komunikaciji in celo zahteva opravičilo. FOTO: osebni arhiv

 

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije