PREPOVED

Na ljubljanski gimnaziji zavrelo: dijakinja je morala ostati doma

Šola ji je prepovedala udeležbo na ekskurziji.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – Širšo slovensko javnost je razburil prispevek o dogajanju na šentviški gimnaziji, ki ga je objavil Tednik. Ena od dijakinj se namreč ni smela udeležiti šolske ekskurzije (ki za posameznega dijaka znaša 13 evrov), ker naj bi njena mama do omenjene šole imela neporavnane obveznosti.

Profesorica je mami sporočila, da se zaradi dolga šoli dijakinja naravoslovne ekskurzije ne more udeležiti. »Dijakinja naj bo doma. Njeno odsotnost bom označila kot evidentirano,« je med drugim zapisala profesorica in mamo pozvala, naj uredi stvari, povezane s plačevanjem, da dijakinja ne bo prikrajšana za dejavnosti ob pouku. 

Jaka Erker, ravnatelj Gimnazije Šentvid. FOTO: Jože Suhadolnik
Jaka Erker, ravnatelj Gimnazije Šentvid. FOTO: Jože Suhadolnik
Kot je razvidno iz sklepa o izvršbi, ki so ga objavili v prispevku, mama, ki ima sicer univerzitetno izobrazbo in je polno zaposlena, šoli dolguje slabih 400 evrov. Kot je pojasnila v prispevku, o svojih finančnih težavah ravnatelja ni obvestila, saj da je zanjo ponižujoče govoriti o tem. Ravnatelj po drugi strani zagotavlja, da imajo za take primere tudi solidarnostni sklad, a morajo starši vodstvo šole o svojih težavah seznaniti.

»Namesto, da bi otroku pomagali ...«

Slovenci so po objavi prispevka razdeljeni. Del javnosti je razburila izjava ravnatelja gimnazije, ki je pred kamerami dejal, da želijo »skozi tak način otrokom dopovedati, da naj tudi oni prispevajo nekaj k družinskemu proračunu«.

Po mnenju nekaterih šola na tak način otroka oziroma dijaka ožigosa kot manjvrednega. »Da izjavi, da s tem želijo tudi otroku privzgojiti občutek dolžnosti, da prispevajo v družinski proračun in si na ta račun izberejo finančno bolj sprejemljivo možnost, je navadna diskriminacija, ki otroka jasno ločuje od tistih, ki gredo na ekskurzijo. Namesto da bi otroku pomagali, ga sami vzgojitelji (vodstvo) ožigosajo kot tistega manjvrednega,« je zapisala ena od komentatork na facebooku.

»Premalo je bilo poudarjeno, da šoli dolguje že skoraj 400 evrov«

Spet drugi pa so prepričani, da je za neprijetno situacijo, ki je nastala, kriva mama. »Smilijo se mi otroci, ki imajo take starše. Ženska z visoko izobrazbo 'kao' nima denarja. Prav, ampak v tej državi je še in še možnosti, da ti pomagajo. 'Babi' se ni dalo s tem ukvarjati, zdaj pa 'jamra' pod krinko. Potem pa punca zaradi 13 evrov ne gre na ekskurzijo. Vse bo pa letelo po ravnatelju. Premalo je bilo poudarjeno, da šoli dolguje že skoraj 400 evrov. To v končni fazi plačajo drugi starši,« se glasi eden od zapisov na forumu, kjer poteka debata na to temo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije