OBLJUBA DELA DOLG

Nekateri zdravstveni delavci izpadli s seznama za nagrade?

Pristojni minister odgovarja tudi na vprašanji, kako je z izdatki, če se oskrbovanec odpelje iz doma, in ali ga je treba še vedno plačati.
Fotografija: Tomaž Gantar. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Tomaž Gantar. FOTO: Matej Družnik, Delo

V UKC Ljubljana naj bi nekateri zaposleni ostali brez dodatka/nagrade, čeprav delajo s potencialno okuženimi, je bilo slišati na današnji popoldanski vladni novinarski konferenci. Na to se je odzval minister za zdravje Tomaž Gantar. Po njegovem mnenju je zakon o nalezljivih boleznih glede osnovnega 65-odstotnega dodatka jasen, poleg tega opozarja, da so bila dovolj jasna zagotovila predsednika vlade, da bodo vsi, vključeni v reševanje problematike, nagrajeni.

Je pa Gantar izpostavil, da je v tem trenutku zanj najpomembnejše, da lahko organizirajo čim varnejšo zdravstveno oskrbo vsem, ki so oboleli: »Medtem ko bo potrebno podrobna navodila za reševanje izplačil pač najti v dogovoru z ministrstvom za javno upravo. Na to ne pozabljamo. Je pa dejstvo, da to trenutno ni prioriteta. In mislim, da bi morala biti zagotovila samega predsednika vlade zadostna garancija, da ne bi iz tega zdaj delali problema, dokler ne rešimo glavnih težav, s katerimi se ukvarjamo.« Predsednik vlade Janez Janša je sicer obljubil, da bodo nagrade znašale od 10 do 200 odstotkov.


Prihaja pomoč

V domovih za starejše je 20.000 oskrbovancev. Na današnjem sestanku je bilo od regijskih koordinatorjev slišati, da je osebje v nekaterih domovih, kjer je večje število obolelih, že zelo izmučeno. Na pomoč bi jim tako morale priskočiti zdravstveno usposobljene ekipe. Kam, bodo odločili regijski koordinatorji – največja potreba je v Šmarju pri Jelšah in Metliki.

Janez Cigler Kralj. FOTO: Blaž Samec, Delo
Janez Cigler Kralj. FOTO: Blaž Samec, Delo
Smiselno bi bilo zagotoviti tudi ločeno nastanitev in delo z oskrbovanci, pravi minister za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Organizirati bi bilo smiselno na tri dele: zdravi v enem delu, v enem delu tisti s sumom na bolezen in v tretjem tisti, ki so oboleli. A vsi domovi zaradi specifike gradnje ali drugih značilnosti ne morejo zagotoviti primerne organizacije dela, da bi čim bolj preprečili širjenja virusa. Zato razmišljajo o alternativi, ki pa je še niso našli, priznava minister.
Kako je s stroški, če starostnika vzameš domov
Na vprašanje, kako je s stroški, če se oskrbovanec vzame iz doma starostnikov, Cigler Kralj odgovarja, da se oskrba še vedno zaračuna, saj se še vedno ohranja mesto, se pa odšteje hrana. Cigler Kralj v isti sapi dodaja, da bodo o tem gotovo v kratkem odločali – tako da bo za vse najboljše.

(Ne)potrebnost dodatnih ukrepov

Stališča so zelo različna, tudi znotraj NIJZ. Tako mnenje v. d. direktorja NIJZ Ivana Eržena, da dodatno zaostrovanje ukrepov ni bilo potrebno, komentira minister Gantar. Po njegovem mnenju so ukrepi smiselni, vsaj v smislu opozorila stanovalcem stanovanjskih blokov, da se lahko okužijo. »Vedeti morate, da je koronavirusna bolezen 19 nova bolezen in ne dovolj raziskana, zato je možnosti za spremembe in izboljšave veliko, do nekaterih dognanj pa še prihaja.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije