PONOSNI NA DOMAČINKO

To bodo naredili s kipom Melanie Trump

Objavljeno 10. november 2019 14.15 | Posodobljeno 11. november 2019 13.00 | Piše: Aleksander Brudar

Na Rožnem nameravajo leseni kip ameriške prve dame, ki je vzbudil nemalo pozornosti, odliti v bron in ga poslati v njeno novo domovino.

Sevničani so zelo ponosni na Melanio Trump. FOTO: REUTERS
Osmi november pred tremi leti se je, lahko bi rekli, zapisal ne samo v zgodovino Sevnice, ampak tudi Slovenije. Na takratnih ameriških predsedniških volitvah je zmagal Donald Trump, kar je pomenilo, da je njegova žena, Sevničanka Melania Trump, avtomatično postala ameriška prva dama. Prav zato je bilo veselje še večje, zlasti v Sevnici, kjer so na najbolj znano domačinko še danes zelo ponosni.
image
To je Melanijin kip v kraju Rožno FOTO: Nada Černič Cvetanovski

»To, da je Sevničanka postala prva dama, se v zgodovini ne bo ponovilo. Res smo lahko ponosni na to in seveda si želimo, da še naprej ostane prva dama,« nam pove Franja Kranjc, prodajalka v slaščičarni Julija. Melanija namreč lahko naziv ameriške prve dame nosi še eno leto, saj bodo v ZDA že prihodnje leto nove predsedniške volitve. Če bo slavil Trump, bo lahko prva dama le še naslednja štiri leta, saj lahko predsednik le enkrat ponovi mandat.
 

Od torte do vina

Do takrat bo seveda preteklo še veliko Save, ob kateri je zrasel tudi Melanijin rojstni kraj. Že pred tremi leti so sklenili, da bodo ime Slovenke, prve na tujem rojene prve dame ZDA po letu 1829, počastili na svoj način ter ime kraja ponesli v svet. Prav v slaščičarni Julija so orali ledino. Tu je mogoče kupiti torto Melanija iz karameliziranega oreščka, mandljeve kreme in musa bele čokolade, za katero je še danes veliko zanimanja. Na dan jih naredijo od pet do deset, naročajo jih tudi iz drugih krajev po Sloveniji. Prav zaradi te torte se je povečala prepoznavnost slaščičarne in vanjo zavijejo vsi turisti, ki obiščejo Sevnico.
image
Katarina Klenovšek z Rožnega lahko leseno skulpturo Melanije opazuje kar s svojega balkona.

Doživljaj, turistična agencija za Posavje, tako v okviru programa Sevnica, modra prva dama turistom pokaže šolo, ki jo je obiskovala Melanija, in jih popelje na ogled gradu Sevnica, kjer je mogoče kupiti izbrane izdelke z območja občine, združene pod blagovno znamko First Lady. Med drugim modro frankinjo, v katero so združili izbrane modre frankinje iz vinskih kleti Mastnak, Kozinc, Kobal in Kerin, ter tradicionalno sevniško salamo in jabolčne krhlje v čokoladi iz stare sorte jabolk sevniška voščenka. Obiskovalce lahko zapeljejo na pokušino pite prva dama v kavarno in pekarno Kruhek.
10
tort Melanija naredijo vsak dan v Sevnici.


Lastnica Maja Kozole Popadić je zelo ponosna na Melanijo. »Zelo urejena ženska je in vidi se, da se v tej vlogi zelo dobro znajde. To je za naš kraj lahko samo velik plus.« Edino, kar pogreša, je, da bi v ZDA malo več govorila tudi o Sloveniji. Pravi, da je takoj po izvolitvi razmišljala o tem, kako bi s posebno zgodbo povezala Slovenijo in ZDA. Navdih zanjo je dobila konec leta 2016 ob opazovanju novoletno okrašene Sevnice. Med okraski so bili takšni, ki so spominjali na jabolka. Nato jo je prešinila misel, da bi naredila jabolčno pito in tako povezala ameriško (pita) in sevniško (stara sorta jabolk) tradicijo. Tako je nastala pita prva dama, za katero je veliko zanimanja.
 

Oče Viktor ni bil navdušen

Sevničani bi bili zelo veseli, če bi Melanija obiskala svoj rodni kraj, a tudi razumejo, da bi šlo za res velik logističen zalogaj. Najverjetneje se tako ne bi odpeljala še v 12 kilometrov oddaljen kraj Rožno. Tam sredi polja v neposredni bližini Save stoji njen modro pobarvani leseni kip, ki so ga zaradi barve nekateri poimenovali kar Smrketa. Kot so ob razkritju kipa povedali domačini, si je skulpturo ogledal Melanijin oče Viktor Knavs. Nad hčerino podobo je bil menda močno razočaran.
Kako naj ji bo podobna, če je pa z motorko narejena?


Na štor sredi njive, do koder vodi slabo vzdrževana makadamska pot, je bila skulptura postavljena marca letos. Zamislil si jo je ameriški umetnik Brad Downey, ki ga je zanimalo, »kam segajo korenine ameriške prve dame in kako domačini spremljajo to nesporno zgodovinsko dejstvo«. Z motorno žago je kip izdelal domačin Aleš Župevc - Maksi. Prej mu je Downey povedal le, da mora biti obleka enake barve, kot jo je imela Melanija ob inavguraciji njenega moža.

V ponedeljek tam ni bilo več ne duha ne sluha o modri barvi. Kip je bil zavarovan s plastično folijo in rumen. No, kaj kmalu smo od prebivalcev Rožnega izvedeli, da delajo kalup, saj nameravajo narediti bronasti odlitek Melanijinega kipa. Tega naj bi potem poslali v ZDA.

Katarina Klenovšek, ki na kip gleda kar s svojega balkona, se še dobro spomni dni, ko so ga postavljali. Spraševala se je, kaj predstavlja tista modra barva oziroma katera oseba se skriva pod njo: »Hecala sem se, da je to Marija, pa mi je soseda povedala, da je to Melanija.« Ko jo vprašamo, ali se ji zdi lesena podoba podobna pravi Melaniji, se pošali: »Podobna ji ni. Kako naj ji bo, če je pa z motorko narejena?«
Melanija Knavs se je rodila aprila 1970 v Sevnici. Uspešno kariero fotomodela je začela že pri 16 letih, dve leti pozneje je že delala v Milanu, nato še v Parizu, nakar je odšla v New York, kjer je spoznala Donalda Trumpa.


Sama bi sicer rada videla, da bi folijo čim prej umaknili s kipa, saj plastike ne mara. V vsem skupaj trenutno vidi tudi nekakšno simboliko. Kot da gre za simbol Melanije, ki je zaprta za zidovi Bele hiše, kjer nima nobene svobode.

No, na srečo bo čez 14 dni, ko naj bi kip znova odkrili, spet vse po starem.
Deli s prijatelji