NI KRIV

Maketa za drugi tir: plačali 73.000 evrov preveč

Objavljeno 13. marec 2018 15.49 | Posodobljeno 13. marec 2018 15.59 | Piše: STA. M. U.
Prvi mož direkcije za infrastrukturo Damir Topolko ne bo odstopil.
Maketa projekta drugega tira stoji v Kopru. FOTO: Drugitir.si
LJUBLJANA – Pri izbiri izvajalca za izdelavo makete drugega tira Divača–Koper je prišlo do napake, je povedal prvi mož direkcije za infrastrukturo Damir Topolko. Pristojna komisija je pri izračunu uporabila program excel, pri čemer formule niso bile »ustrezno korigirane«. Ponudbi za maketo sta poslali podjetji RPS in Art Rebel 9, prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Če bi se komisija držala navodil iz razpisne dokumentacije, bi moral izdelavo makete gladko dobiti cenejši ponudnik, na koncu podeljene točke pa se po pisanju medijev ne ujemajo, pa čeprav naj bi Art Rebel 9 ponudil po kakovosti boljšo rešitev. »Kot je bilo razbrano iz odločitve, ki je bila septembra lani objavljena na portalu javnih naročil, je očitno prišlo do napake pri oddaji javnega naročila,« je potrdil Topolko. Dejal je, da so na direkciji lani izvedli 360 naročil in dodal, da gre za velik obseg.

Interna revizija

Izvajalca del so na direkciji izbrali na podlagi dveh kriterijev, cene in kvalitete. Slednjo točkujejo na podlagi šestih kriterijev. V tem delu so očitno odpovedale kontrole, kar je po Topolkovih besedah pokazala tudi interna revizija postopka. »Na podlagi revizije bomo sprejeli ukrepe. Prvi je ta, da bo nosilec javnega naročila oz. skrbnik te pogodbe zamenjan s projekta, v nadaljevanju pa bomo preučili tudi odgovornost posameznih udeležencev v tem projektu.« Zavrnil pa je lastno odgovornost. Kot je ponovil, je interna revizija, ki so jo izvedli na infrastrukturnem ministrstvu, pokazala, da je prišlo do napake v predlogi. Glede na napačni izračun pogodba tudi ne bo sofinancirana z evropskimi sredstvi, a ta sredstva niso izgubljena, saj se lahko porabijo pri drugem projektu.

Pogodba z izbranim pobudnikom je bila sicer že realizirana v delu izvedbe, ni pa še bila plačana, je še dejal direktor direkcije za infrastrukturo. Pri tem je še enkrat ponovil, da na direkciji proučujejo pravne posledice, ki so s tem nastale. 
Deli s prijatelji