ORANŽNI ALARM

Letalo ni moglo pristati na Brniku, sunki vetra ovirajo promet

Najhujše bo v Zgornjem Posočju, pod Karavankami, v severovzhodni Sloveniji in v višjih legah.
Fotografija: Letalu je pri poskusu pristanka težave delala turbulenca (simbolična fotografija). FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Letalu je pri poskusu pristanka težave delala turbulenca (simbolična fotografija). FOTO: Leon Vidic, Delo

Zaradi močnih turbulenc v priletu na ljubljansko letališče okoli enih ponoči, je moralo ambulantno letalo Cessna 560 Citation iz Berlina preusmeriti svoj let na najbližje odprto letališče, to je bil Dunaj, poroča Slovenski letalski portal.



Po včerajšnjem vremensko pestrem dnevu, ko je dopoldne in v zgodnjih popoldanskih urah veter povzročal nemalo težav, vremenoslovci tudi za danes napovedujejo podobno dogajanje, le da bo veter ponekod lahko še močnejši. Pihal bo zmeren do močan veter severnih smeri, ki bo najmočnejši v Zgornjem Posočju, pod Karavankami, v severovzhodni Sloveniji in v višjih legah, kjer bodo najvišje hitrosti vetra od 70 do 90 kilometrov na uro, krajevno tudi okoli 100 kilometrov na uro.

Veter se krepi, ponekod na severu tudi po nižinah že presega 80 kilometrov na uro, najmočnejše sunke pričakujemo popoldne, so sporočili iz Agencija RS za okolje (Arso). Močni sunki vetra ovirajo promet, poroča prometnoinformacijski center, uprava za zaščito in reševanje pa, da so ob 8. uri v Spodnjem Velovleku v občini Ptuj gasilci PGD Spodnji Velovlek in Kicar odstranili tri drevesa, katera so ogrožala stanovanjsko hišo.

V drugi polovici noči na četrtek bo veter slabel.


 
Preberite tudi:
Rdeči alarm: hrvaški otoki odrezani od sveta, burja dosegla 270km/h

Za večji del države je razglašen oranžni alarm. FOTO: Arso
Za večji del države je razglašen oranžni alarm. FOTO: Arso


Danes bo na Primorskem pretežno jasno, drugod bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, možna bo kakšna manjša snežna ploha.



Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 9, na Primorskem do 12 stopinj Celzija. Zvečer in v prvem delu noči bo še vztrajal zmeren do močan severnik, ki se bo proti jutru polegel.

Jutri bo pretežno jasno, občasno bo nekaj koprenaste oblačnosti. Najnižje jutranje temperature bodo od –7 do 0, ob morju okoli 3, najvišje dnevne od 4 do 10 stopinj.

Lep konec tedna

V petek bo precej jasno. V soboto bo na vzhodu nekaj več oblačnosti, drugje bo še sončno vreme. V soboto bo nad našimi kraji območje visokega zračnega tlaka, k nam bo dotekal nekoliko manj hladen in suh zrak. Anticiklon bo v nedeljo oslabel, z zahodnikom bo v višinah k nam znova dotekal nekoliko toplejši in vse vlažnejši zrak. V začetku prihodnjega tedna se bo povečala možnost prehoda nove hladne fronte.

Do nedelje bo prevladovalo precej jasno vreme z jutranjimi temperaturami pod ničlo v večjem delu Slovenije. V začetku prihodnjega tedna bo postopno toplejše, v torek pa se obetajo padavine in ohladitev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije