PO AFERI

Kirurg o našem 'balkanskem' zdravstvu: Če bo šlo tako naprej, boste vse plačevali

Mnogi so jo slabo odnesli, ker so opozorili na napravilnosti.
Fotografija: Kirurg Erik Brecelj. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Kirurg Erik Brecelj. FOTO: Voranc Vogel, Delo

V Tarči so tokrat raziskovali, kaj se je zgodilo z ljudmi, ki so razkrili sistemske nepravilnosti, iz česar so nastale tudi ene največjih afer v zgodovini Slovenije. V studiu so gostili kirurga Erika Breclja in kardiologa Blaža Mrevljeta, ki že leta opozarjata na nepravilnosti v slovenskem zdravstvu. Izjavo je podal tudi Marko Noč, ki je zaslužen za razkritje velikih preplačil žilnih opornic v ljubljanskem kliničnem centu. Medtem ko so nekateri sogovorniki izrazili obžalovanje, da so javno opozorili na nepravilnosti, saj je večina izgubila službo in ima težave pri novi zaposlitvi, pa je Brecelj prepričan, da je na korupcijo treba še naprej opozarjati.

Gosti so se strinjali, da je v mnogih odmevnih primerih pravna država popolnoma odpovedala, saj tožilci dobesedno zavlačujejo tako dolgo, da primeri zastarajo. Brecelj je prepričan, da slovensko zdravstvo že dolgo ni več javno, temveč gre za 'državno, balkansko zdravstvo'. Opozoril je, da če se temu ne bomo uprli, bomo kmalu plačevali za vse zdravstvene storitve.

Afera v zdravstvu jo je nagnala iz države in ji uničila življenje

V oddaji so se spomnili tudi Urške Jurkovič, ki je pred leti razkrila imena zdravnikov, ki naj bi zahtevali oziroma prejemali podkupnino v zameno, da bi bili nekateri dobavitelji izbrani oziroma bi zdravstveni zavod kupil ravno njihove izdelke oziroma opremo. Zadeva na sodišču še vedno ni končana, odgovarjal ni nihče, je pa njeno podjetje Emporio Medical končalo v stečaju. Mnogi kazenski pregoni so že zastarali, drugi utegnejo v prihodnjih letih. Jurkovičeva se je po poročanju Tarče preselila v ZDA, s Slovenijo pa naj bi prekinila vse stike. »Ta afera v zdravstvu mi je uničila življenje,« je še zapisala v odgovoru.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije