Ker je nenujno živilo, bi med epidemijo prodajo in dostavo prepovedali

Nevladne organizacije se zavzemajo za prepoved spletne prodaje alkohola.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic

Koalicija nevladnih organizacij s področja javnega zdravja predlaga vladi prepoved spletne prodaje in dostave alkohola na dom v času epidemije novega koronavirusa. Tam so prepričani, da gre za nenujno živilo, poleg tega pa je skoraj nemogoče preverjati prodajo mladoletnim in očitno opitim.


V koaliciji nevladnih organizacij ugotavljajo, da se je spletna prodaja alkohola v zadnjem času zaradi različnih omejitev prodaje občutno povečala, zlasti s strani alkoholne industrije, ki to počne na zelo intenziven in agresiven način, tudi prek spletnih omrežij. »Glavna cilja takšnega ukrepa prepovedi bi bila zlasti zmanjšati obremenitev zdravstvenega sistema, tako da se ta lahko učinkoviteje odzove na potrebe epidemije, ter zmanjšati število primerov neupoštevanja ukrepov fizičnega distanciranja in vzdrževanja higiene zaradi opitosti in zastrupitve z alkoholom. Tudi v trgovinah, zlasti pa na bencinskih servisih, bi veljalo razmisliti o omejitvah prodaje alkohola in s tem zmanjševanja negativnih učinkov in posledic njegove rabe v času epidemije.«

Grenlandija, Južna Afrika in Zimbabve

Za podobne ali še strožje ukrepe prepovedi prodaje in distribucije alkohola so se odločile tudi nekatere druge države in mesta, kot so npr. glavno mesto Grenlandije Nuuk, Južna Afrika in pred dnevi tudi Zimbabve, o njem pa razmišljajo tudi v Veliki Britaniji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije