NAGIBNI VLAK

Hitri vlak, ki se zna nagibati, od Hodoša do Kopra. Veste, kako hiter bo?

Kljub pendolinu bo pot od Hodoša do Kopra trajala več kot šest ur.
Fotografija: Hitri vlak pendolino. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Hitri vlak pendolino. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Pred več kot desetletjem in pol smo v Sloveniji dobili hitre nagibne vlake (pendoline). Ker se nagibajo (nekaterim ti občutki med vožnjo niso najbolj prijali), omogočajo precej hitrejšo vožnjo od togih vlakov. Tako je pot od denimo Celja do Ljubljane premagal v dobri uri. Pred dnevi so se na twitterju Slovenskih železnic (SŽ) pohvalili, da bo pendolino s 1. julijem začel voziti kot vlak št. 503/502 na relaciji Hodoš–Koper–Hodoš: »Vožnja proti morju bo prijetnejša.« Pa bo tudi hitrejša, nas je zanimalo.

»Čas vožnje vlaka pendolino oz. EMG serije 310, ki bo s 1. julijem 2019 začel voziti kot vlak št. 503/502 na relaciji Hodoš–Koper–Hodoš, bo enak kot danes. Treba je namreč vedeti, da na železniški progi Zidani Most–Celje potekajo obsežna gradbena dela, ki bodo zaključena predvidoma v sredini leta 2020,« pravi Tea Šavor s SŽ. A ko se bodo dela na omenjeni trasi končala, bo potovalni čas vlaka iz Maribora v Ljubljano predvidoma 90 minut, med Mursko Soboto in Ljubljano, z dvema postankoma, pa 135.

Koliko torej traja danes vožnja z vlakom 503/502 od Hodoša do Kopra (po 1. juliju kljub hitremu pendolinu čas ne bo nič krajši)? Podatke smo pridobili 21. junija na spletni strani SŽ: 6 ur in 9 minut z IC 503 oziroma 6 ur in 36 minut z IC 502. Kaj pa če greste z avtom? Po izračunu portala viamichelin.com, bi za pot od Hodoša do središča Kopra porabili 3 ure in 22 minut.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije