Minister Počivalšek v Gorenju: »Ne želim enostranskih potez«

Postopek ugotavljanja presežnih delavcev se bo nadaljeval.
Fotografija: Minister Počivalšek po obisku Gorenja. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Minister Počivalšek po obisku Gorenja. FOTO: Zaslonski posnetek

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek od vodstva družbe Hisense Gorenje pričakuje korak nazaj in dogovor o izvedbi ukrepov za prestrukturiranje, ki bodo podjetju omogočili konkurenčen položaj na trgu. Predstavniki velenjske občine upajo na mehke metode zmanjševanja števila zaposlenih, v sindikatu Skei pa obljubam ne verjamejo več.



Počivalšek se je popoldne, še pred sestankom na velenjski mestni občini s predstavniki lokalnih oblasti in sindikata, sestal z vodstvom družbe, s katerim so se dogovorili, da v 14 dneh pregledajo, kakšne so možnosti, da se število odpuščenih delavcev čim bolj zmanjša, da se odpuščanja izvedejo na mehek način, kje so možnosti za sodelovanje države.
 

»Ne želim enostranskih potez«


»Ne želim pa enostranskih potez. Hisense mora vzpostaviti socialni dialog tudi s sindikati,« je dejal minister po sestanku z lokalnimi oblastmi in predstavniki sindikata Skei, do katerega je prišlo po napovedi Hisensa o zmanjševanju števila zaposlenih. Opozoril je, da je Gorenje še pred prevzemom od kitajskega Hisensa potrebovalo prestrukturiranje. Toda kriza zaradi koronavirusa po Počivalškovih besedah ni edini razlog, da se je Hisense za zmanjševanje števila zaposlenih odločil prav zdaj.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ki se je prav tako udeležil sestanka na velenjski mestni občini, je zagotovil, da bo vlada naredila vse, kar je mogoče, da bodo z lastniki Gorenja našli poti za mehke metode odpuščanja oziroma za nižanje števila odpuščenih. »Menim, da je to mogoče.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije