Gostilne odpirajo vrata, nova pravila so stroga! Na sol in sladkor pozabite

NIJZ je objavil pravila za obiskovalce in za gostince.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Tadej Regent, Delo

Od danes naprej je dovoljeno izvajanje gostinske dejavnosti na terasah in letnih vrtovih, a ne v takšni obliki kot nekoč. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je na spletni strani objavil splošne ukrepe, ki jih morajo upoštevati izvajalci gostinskih storitev in stranke, da ne bi prišlo do prenosa okužbe. Kot je znano, je najpomembnejša pot prenosa novega koronavirusa prek izločkov iz dihal in onesnaženih rok.

Izvajalci in stranke morajo biti zdravi, brez znakov okužbe dihal (npr. nahod, kihanje, kašljanje, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura, motnje okušanja, vonja …). Kot zaposleni v lokalu ali stranka se izogibajte dotikanja obraza, še posebej ust, nosu in oči, preden so roke razkužene. Med osebami naj se ves čas zagotavlja 1,5 metra razlike (to ne velja za člane istega gospodinjstva), med izvajanjem gostinske dejavnosti pa največjo možno razdaljo. Starejšim obisk gostiln in lokalov odsvetujejo, dokler epidemija ne izzveni.

Kaj se zahteva od izvajalcev gostinskih storitev:

– umivanje ali razkuževanje rok pred stikom s stranko in po njem ter po vsakem stiku z denarjem;
– nošenje obrazne maske, ki jih zamenjajo vsake dve, tri ure;
– preprečevanje zbiranja strank med čakanjem na storitev na način, da so na tleh označbe (ali podobna rešitev);
– na terasi ali letnem vrtu naj bodo razkužila, obvezno pa ob vhodu in izhodu;
– če je mogoče, naj bosta vhod in izhod ločena;
– mize naj bodo razporejene tako, da je med strankami vsaj 1,5 metra razdalje;
– samopostrežni način se odstrani: solatni bar, skupna košarica kruha za več gostov, sladkor, sol, začimbe, kozarci ...;
– jedilni pribor se postreže tako, da sta onemogočena stik in morebitno onesnaženje (denimo vrečka), uporabljen pa se čisti z rokavicami;
– odsvetuje se uporaba namiznih prtov, mize pa je treba po vsaki uporabi razkužiti;
– blagajna, pult in POS-terminal naj se redno razkužujejo;
– terasa ali letni vrt z vso opremo se razkužita vsaj enkrat dnevno;
– sanitarije se uporabljajo posamično.

Kaj morajo upoštevati obiskovalci:

– razkuževanje rok ob prihodu in dotikanju morebitno nečistih površin; 
– navodila o razdalji;
– v zaprtem javnem prostoru je treba nositi obrazno masko (to pomeni, da ko greste na stranišče, si morate nadeti obrazno masko).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije