30 DNI UKREPOV

Gantar jasen: Epidemijo lahko prekličemo kadar koli

Minister za zdravje računa, da bodo v 14 dneh razmere še izboljšali in tako ustvarili pogoje za zelo previdno in postopno sproščanje določenih dejavnosti.
Fotografija: Tomaž Gantar, minister za zdravje.  FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Tomaž Gantar, minister za zdravje.  FOTO: Uroš Hočevar

Čeprav je vlada podaljšala razglasitev epidemije za 30 dni, to po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja ne pomeni, da bodo na to vezani vsi ukrepi. Tudi epidemijo lahko prekličejo kadar koli. Gantar računa, da bodo v 14 dneh razmere še izboljšali in tako ustvarili pogoje za zelo previdno in postopno sproščanje določenih dejavnosti.

Preberite še: Vlada pojasnjuje, zakaj podaljšanje epidemije

»Običajno je epidemija podaljšana za en mesec, a jo lahko prekličemo od danes na jutri,« je spomnil Gantar. Po njegovih besedah ni namen podaljšanja razglasitve epidemije to, da bi s tem ustvarili podlago za daljšo veljavnost ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Zavedajo pa se, da bo veliko ukrepov še vedno potrebnih tudi ob začetku sproščanja nekaterih dejavnosti, je dodal.
 

Poznajo se ukrepi, ki so jih sprejeli 26. oktobra


Gantar je komentiral tudi epidemiološke razmere. Trenutno se po njegovih navedbah zagotavlja nujno potrebno oskrbo in so hospitalizirani vsi, ki hospitalizacijo potrebujejo. Dnevno število sprejemov bolnikov s covidom 19 v bolnišnice je še vedno nekoliko večje kot število odpustov, se pa že nekaj dni številke gibljejo okoli 1.200, vključno z intenzivno terapijo.

To po njegovih ocenah pomeni, da se poznajo ukrepi, ki so jih sprejeli 26. oktobra. A ne v zadostni meri, da bi to krivuljo prevesilo in bi imeli več odpustov kot sprejemov, je poudaril Gantar, ki pa verjame, da bodo z zadnjimi ukrepi to dosegli in se bodo razmere izboljšale v večji meri. To je potrebno za postopno in varno sproščanje ukrepov, je poudaril. Učinki novih ukrepov bi lahko bili po ministrovih ocenah delno vidni že po desetih dneh.  

Po ministrovih navedbah je dejstvo, da se nekatere druge številke v epidemiji umirjajo. Število okuženih na 100.000 prebivalcev se je približalo 900, pri čemer nas začenjajo sosednje države prehitevati. Slovenija je bila namreč med prvimi, ki nas je doletel močan prvi val epidemije, je spomnil Gantar.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije