FURS

Državljani, ne spreglejte: to so pomembni datumi

Pričakujejo vaše vloge, ne pozabite jih oddati.
Fotografija: Furs bo bolj vesel elektronskih vlog. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Furs bo bolj vesel elektronskih vlog. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Začelo se je novo davčno leto. Preverili smo, katerih pomembnih datumov kot fizična oseba ne smete spregledati pri oddaji vlog, da se izognete kazni Finančne uprave RS (Furs). Sicer pa niso vse vloge obvezne. Ena prostovoljnih in za večino prebivalcev pomembnih je vloga za vzdrževanje družinske člane.

Zadnji dan za oddajo vlog za vzdrževane družinske člane je 5. februar. Letos vas bo Furs ob tem tudi nagradil s 13 dnevi predčasnega nakazila na račun, če boste oddali elektronsko vlogo in ne papirnate. Najvišja splošna olajšava ostaja 6519,82 evra, večina pa lahko računa na 3302,70 evra olajšave. Skoraj četrt milijona plačnikov dohodnine sporoči, kdo v družini bo te osebne olajšave koristil.

Pomemben dan za oddajanje davčnih napovedi je zadnji dan februarja. 28. februarja je rok za oddajo napovedi za odmero dohodnine iz oddajanja premoženja v najem, napoved za odmero dohodnine od obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, napoved za odmero dohodnine od dividend.


Letos sicer ni bistvenih sprememb. Po besedah Fursa je spremenjen le obrazec za napoved za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem. V njem bodo ob lanski napovedi dohodkov iz najemnin posamezniki Fursu poročali tudi o lani za več kot pol leta sklenjenih pogodbah o oddajanju sob in stanovanj,

Ne spreglejte niti informativnih izračunov dohodnine, ki ga morate prejeti najkasneje do 15. junija (prva tranša 29. marec, druga 31. maja). Če do takrat ne prejmete, se morate obrniti na pristojni finančni urad.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije