SPREMEMBA V VLADI

VIDEO: Dobili smo odgovor na največje vprašanje zadnjih dni

Premier je sporočil svojo odločitev glede Prešička.
Fotografija: Premier Marjan Šarec je zaposlene na ministrstvu za kulturo pozval, naj se zazrejo vase. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Premier Marjan Šarec je zaposlene na ministrstvu za kulturo pozval, naj se zazrejo vase. FOTO: Zaslonski posnetek

LJUBLJANA – Predsednik vlade Marjan Šarec je na tiskovni konferenci, sklicani za 10. uro, sporočil, ali minister za kulturo Dejan Prešiček sme ostati na položaju ali ne. Prešiček je v nedeljo zvečer v pismu premierju že ponudil odstop. Šarec je izrazil sožalje družini zaposlenega na ministrstvu. Dejal je, da je bila smrt tudi povod dogajanja na ministrstvu prejšnji teden: »Teden je bil zame precej težek. Židan mi je dal težko nalogo, da sam presodim, kaj naj storim.«
 
»Danes je dan, da razrešimo dilemo, ki smo ji bili priča v prejšnjem tednu. Deloma jo je razrešil že minister v svojem pismu, v katerem opisuje svoje dosežke na ministrstvu, ki jim ne morem oporekati. Res je, da je dosegel zvišanje proračuna za kulturo, da je premaknil nekatere zadeve, ki so na ministrstvu stale več let. Res ni dopustno, da neki razpis stoji devet let, da stoji knjižnica v Mariboru, vendar ne morem mimo dejstva, da so odnosi na ministrstvu skrhani do te mere, da se ne da več delati s sedanjo vodilno ekipo, zato odstop ministra in s tem celotnega vodstva ministrstva sprejemam predvsem zaradi umirjanja situacije na ministrstvu,« je svojo odločitev pojasnil Šarec.

 Okaral ministre svoje vlade

»Zaposleni ob tej odločitvi ne bi smeli odpirati šampanjca, ampak se zazreti vase, zakaj so razmere na ministrstvu tako slabe,« meni Šarec. Dodal je, da je prejemal pisma, v katerih so ministra obtoževali za vse napake v Sloveniji, pa tudi takšna, v katerih so ga hvalili. Okaral je tudi ministre, ki so v zadnjih dneh javno komentirali dogajanje okoli ministra Prešička. Stranko SD je pozval, naj mu čim prej predstavi novega kandidata in kandidata za državna sekretarja.

Prešiček je drugi minister v Šarčevi vladi (po Marku Bandelliju iz SAB), ki mora oditi. K odstopu je bil po dveh mesecih ministrovanja prisiljen zaradi incidenta z županom Komna. Tudi v Bandellijevem primeru je stranka odločitev o usodi ministra prepustila premierju.



Prešiček je bil soočen z obtožbo o zlorabi položaja, ker je službeni avto uporabljal v zasebne namene, kar je tudi priznal, in šikaniranja podrejenih, kar pa zanika. V stranki SD so odločitev o njegovi usodi prepustili premierju, prvak stranke Dejan Židan pa je dejal, da jih mora minister zaradi uporabe avtomobila v zasebne namene »dobiti po prstih«.

Prešiček je v pismu, v katerem je ponudil svoj odstop, zapisal, da javni linč, ki se je zgodil, ni prizadel samo njega in njegovih sodelavcev, ampak tudi tiste v kulturi, ki – kot bi rekel Prešeren – dobro v srcu mislijo. Tega, je še zapisal minister, ne more dopustiti, saj da ni brezčuten človek, kot so ga nekateri želeli prikazati.

Premier Šarec je pred tednom dni začel prejemati pisma, naj razišče razmere na ministrstvu za kulturo, nanj se je obrnil tudi Sindikat kulture in narave Slovenije Glosa, ki se je odzval na samomor zaposlenega na ministrstvu.
Dejan Prešiček ni več minister. Skupaj z njim z ministrstva odhajata tudi njegova državna sekretarja Jan Škoberne in Vojko Stopar. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Dejan Prešiček ni več minister. Skupaj z njim z ministrstva odhajata tudi njegova državna sekretarja Jan Škoberne in Vojko Stopar. FOTO: Tomi Lombar, Delo

V javnost so nato začele prihajati različne informacije o tem, da sta se minister in njegov državni sekretar Jan Škoberne domnevno neprimerno vedla do zaposlenih na ministrstvu. Poleg tega so Prešičku očitali tudi uporabo službenega avtomobila za prevažanje njegovih glasbil z ministrstva na glasbeni konservatorij, kjer je še delno zaposlen. Razmere na ministrstvu je začela preiskovati tudi policija.

Na ministrovo stran so v tem času s pismi podpore stopili nekateri kulturniki, ki so s Prešičkom na položaju zaznali, da so se razmere v kulturni politiki začele izboljševati, drugi pa so bili mnenja, da mora nemudoma odstopiti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije