Bliža se dan D: izračunajte že danes, da ne boste državi dali preveč

Izračunajte si najugodnejšo možnost, v kateri partnerja skupaj doplačata najmanj dohodnine oziroma je dobita največ vrnjene.
Fotografija: Če zavezanec olajšave ne uveljavlja niti na mesečni niti na letni ravni, bo prejel informativni izračun dohodnine, v katerem olajšava ne bo upoštevana. Zaradi tega bo imel v svojem izračunu večje doplačilo oziroma manjše vračilo dohodnine, kot sicer. FOTO: S. N.
Odpri galerijo
Če zavezanec olajšave ne uveljavlja niti na mesečni niti na letni ravni, bo prejel informativni izračun dohodnine, v katerem olajšava ne bo upoštevana. Zaradi tega bo imel v svojem izračunu večje doplačilo oziroma manjše vračilo dohodnine, kot sicer. FOTO: S. N.

Zavezanci za dohodnino, ki lani med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, morajo ustrezno vlogo posredovati Fursu najpozneje do 5. februarja. To je tudi datum, ko je treba finančni upravi sporočiti, če boste uveljavljali vzdrževane družinske člane drugače kot med letom.


Kakšne so posledice, če olajšave ne uveljavljam?


Če zavezanec olajšave ne uveljavlja niti na mesečni niti na letni ravni, bo prejel informativni izračun dohodnine, v katerem olajšava ne bo upoštevana. Zaradi tega bo imel v svojem izračunu večje doplačilo oziroma manjše vračilo dohodnine kot sicer. Če bo posebno olajšavo želel uveljavljati, bo moral podati ugovor zoper informativni izračun. V ugovoru se olajšava še da uveljavljati, vendar zavezanec morebitno vračilo dohodnine prejme kasneje kot sicer.


Kdo uveljavlja olajšavo?


ni podpisa
ni podpisa
Če otrok izpolnjuje pogoje za uveljavljanje olajšave za vzdrževanega družinskega člana, ga lahko uveljavlja eden izmed staršev ali pa oba. V slednjem primeru si morata oba čas uveljavljanja razdeliti tako, da njuna vsota ne preseže 12 mesecev (denimo vsak po šest mesecev). Če se ne moreta sporazumeti, kdo bo uveljavljal olajšavo za istega vzdrževanega družinskega člana, se prizna vsakemu sorazmerni del olajšave (vsakemu polovica).


Ali ste vedeli?

Podatke o vloženih Vlogah za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnin. FOTO: FURS
Podatke o vloženih Vlogah za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnin. FOTO: FURS

Običajno se najbolj izplača, če olajšavo za otroka uveljavlja tisti, ki ima večjo plačo. Oddanih elektronskih obrazcev VDČ (vzdrževanje družinskega člana) je bilo v letu 2016 le 19.504, v naslednjem letu 22.022, v letu 2018 pa že kar 40.196 (od tega 13.596 zavezancev z uporabo uporabniškega imena in gesla).

V eDavke je registriranih 151.738 fizičnih oseb, ki nimajo dejavnosti. Podatek zajema tako zavezance, ki so v eDavke ali mobilno aplikacijo eDavki registrirani s certifikatom ali z davčno številko.

Davčne olajšave za otroke so v Sloveniji urejene tako, da znižujejo davčno osnovo ter s tem znesek davka, ki ga je treba plačati. Urejene so progresivno, tako da je olajšava za vsakega naslednjega otroka večja kot za predhodnega.


Kje lahko naredim izračun?


V sistemu eDavki je obrazec za informativni izračun dohodnine, ki ga lahko uporabljajo tudi neregistrirani uporabniki. V vrstici Posebna olajšava za vzdrževane družinske člane spreminjate čas vzdrževanja od 0 do 12 mesecev in opravite testne izračune dohodnine zase in za partnerja, primerjajte različne možnosti in ugotovite, katera je za vas najugodnejša.

 

Obrazci na spletni strani Fursa

Vsi obrazci so dostopni v vseh finančnih uradih in izpostavah, zavezanci pa jih lahko natisnejo tudi s spletne strani Fursa. Podpisane vloge morajo oddati po pošti ali osebno na pristojnem finančnem uradu oziroma izpostavi, lahko pa jih oddajo tudi prek Fursovega sistema eDavki.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije