VROČINSKI VAL

Arso potrdil: prihajajo zelo vroči dnevi

Objavljeno 20. junij 2019 19.45 | Posodobljeno 20. junij 2019 19.50 | Piše: T. V.

Obeta se nam ponovitev leta 2015 z izredno toplimi jutri.

FOTO: Getty Images/istockphoto
LJUBLJANA – Napovedim nekaterih tujih vremenskih spletnih portalov, da se bo naslednji teden Evropa kuhala pri temperaturah, ki se bodo povzpele do okoli 40 stopinj Celzija, se je pridružila tudi Agencija RS za okolje (Arso).

Ob koncu tedna in v prvi polovici naslednjega tedna bo pred obalami zahodne Evrope skoraj nepremično vztrajalo ciklonsko območje, nad severnim in osrednjim delom Evrope pa se bo krepilo območje visokega zračnega tlaka, zato lahko v precejšnjem delu Evrope pričakujemo suho in sončno vreme, pravijo pri Arsu. Predvidoma nad vzhodno Španijo, zahodnim delom Alp, Francijo, Beneluksom in deloma Nemčijo bodo popoldnevi izredno vroči, zlasti od torka do četrtka. Marsikje bo več kot 10 stopinj toplejše, kot je normalno za konec junija. Najvišja temperatura zraka po nižinah bo krepko presegla 30 stopinj, krajevno bo morda dosegla celo stopinj.

Podobna vremenska situacija, kot se obeta v naslednjih dneh, je bila nazadnje na začetku koledarskega poletja leta 2015. V Parizu se je takrat temperatura povzpela do 39,7 stopinj Celzija, v Londonu do 36,7, v Nemčiji je bil s 40,3  dosežen temperaturni rekord. V Sloveniji je vročina dosegla vrh nekaj dni kasneje kot v zahodni Evropi; 7. julija so ponekod namerili več kot 35 stopinj (npr. v Dobličah 36,5 in v Ljubljani 36,1). Značilnost vročinskega vala v začetku julija 2015 so bila tudi izredno topla jutra.


Predvidoma se bo vročinski val proti koncu tedna pomikal proti vzhodni Evropi, a bo že nekoliko oslabel. Vremenska napoved za Slovenijo je zaradi časovne oddaljenosti še negotova, verjetno bo od sredine prihodnjega tedna nekaj vročih ali zelo vročih ter suhih dni, pravijo naši vremenoslovci.

Deli s prijatelji