Arbitraža: sodišče sprejelo odločitev

Sodišče EU v Luksemburgu se je glede tožbe Slovenije zoper Hrvaško zaradi arbitraže izreklo za nepristojno. 
Fotografija: Sodišče EU v Luksemburgu. FOTO: Twitter/peter Žerjavič, Delo
Odpri galerijo
Sodišče EU v Luksemburgu. FOTO: Twitter/peter Žerjavič, Delo

Sodišče EU v Luksemburgu je objavilo sodbo o dopustnosti slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava kot posledice nespoštovanja arbitražne odločbe o meji. Izreklo se je za nepristojno in o tem ne odloča. 

Sodbo je pripravil Britanec Christopher Vajda, ki zaradi brexita opolnoči zapušča položaj. Temeljni del sodbe je v hrvaščini prebral eden od 15 sodnikov, ki so jo obravnavali. V skladu z ustaljeno prakso je namreč v primerih, ko ena članica toži drugo članico, jezik postopka jezik tožene strani. Branje je trajalo le nekaj minut. 

Slovensko tožbo zoper Hrvaške je obravnavalo 15 sodnikov, med njimi tudi Slovenec in Hrvat. Slovenija Hrvaški v tožbi očita kršenje načel vladavine prava in lojalnega sodelovanja v EU ter kršenje uredbe o skupni ribiški politiki, schengenskih pravil o gibanju oseb preko meja in direktive glede pomorskega prostorskega načrtovanja.

Pravobranilec priporoča: Sodišče ni pristojno

Na zahtevo Hrvaške sodišče najprej odloča o svoji pristojnosti v primeru. Generalni pravobranilec Priit Pikamäe je 11. decembra lani ocenil, da sodišče »ni pristojno za odločanje o mednarodnem mejnem sporu, ki ne sodi pod pravo unije«, ter izpostavil, da z vidika prava unije sporna meja med Hrvaško in Slovenijo ni bila določena.

Preberite še:

Hrvaška ne bo dvignila arbitražne sodbe, Pahor poziva k preudarnosti

Sodnik poročevalec Vajda in pravobranilec sta odločitvi pripravljala vzporedno. Že prej je bilo iz neuradnih virov slišati, da bo sodišče sledilo pravobranilčevemu mnenju. 

V Sloveniji so mnenje Pikamäeja že pred izrečeno sodbo ocenili kot strokovno šibko argumentirano.

Kot je poročal Radio Slovenija, so v opisanem primeru zdaj slovenske možnosti, kar zadeva to sodišče, izčrpane. To sicer naj ne bi imelo posledic za mednarodnopravno veljavnost arbitražne razsodbe, toda pot do uresničitve arbitraže bo še bolj otežena.

Sodišče EU je sicer pozval, da morata Slovenija in Hrvaška storiti vse potrebno za izvršitev arbitražne razsodbe

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije