UKREPI

Cerar: Slovenija ne načrtuje izgona ruskih diplomatov. Za zdaj

Voditelji članic EU so kljub prvotnemu pomišljanju podprli oceno Velike Britanije, da je za napad z živčnim strupom v Salisburyju zelo verjetno odgovorna Rusija.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

BRUSELJ – Slovenija za zdaj ne načrtuje izgona ruskih diplomatov ali podobnih ostrih ukrepov zaradi vloge Rusije v napadu z živčnim strupom v Salisburyju, je v Bruslju povedal premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle.

Cerar ob tem poudarja, da je treba še počakati na preiskavo neodvisne mednarodne institucije, da bo mogoče z gotovostjo reči, kdo je odgovoren in kako se bo treba v prihodnje odzivati.

Voditelji članic EU so kljub prvotnemu pomišljanju nekaterih članic ponoči podprli oceno Velike Britanije, da je za napad z živčnim strupom v Salisburyju zelo verjetno odgovorna Rusija in da ni verjetnega alternativnega pojasnila.

Na vprašanje, kaj ga je prepričalo, je odgovoril, da so v razpravi izmenjali podatke obveščevalnih, zdravstvenih in drugih služb, ki kažejo, da obstaja izredno velika stopnja verjetnosti, da je odgovorna Rusija, kar jih je poenotilo.

Možnost nacionalnih ukrepov

Poleg tega članice preučujejo možnost nacionalnih ukrepov. Britanija je že izgnala 23 ruskih diplomatov. O tem ali drugih ukrepih razmišlja tudi več drugih članic, na primer Litva, Češka, Danska, Irska, Francija in Nemčija. Dodatni ukrepi se pričakujejo v ponedeljek, je napovedal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Skupina držav na čelu s Francijo in z Nemčijo naj bi ukrepe uskladila, je povedal francoski predsednik Emmanuel Macron.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije