CEPLJENE PROTI COVIDU 19

Cepilni centri zavračajo paciente, Beovićeva napoveduje nova pravila

Po besedah Bojane Beović lahko verjetno že danes pričakujemo nova priporočila o cepljenju, ki jih bo objavil Nijz.
Fotografija: Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Medtem ko se dobra polovica prebivalstva ne želi cepiti s cepivom proti covidu 19, mnogi cepljeni že razmišljajo o tretjem odmerku cepiva. Kdaj bo posameznik cepljen s tretjim odmerkom, je odvisno predvsem od tega, kdaj je bil s prvim oziroma drugim odmerkom, saj mora od cepljenja po priporočilu miniti vsaj šest mesecev. Nekateri posamezniki se, da bi se dodatno zaščitili, želijo s tretjim odmerkom cepiti že prej, a kot opozarja Roman Jerala s Kemijskega inštituta, »nekateri cepilni centri zavračajo ljudi, ki želijo poživitveni odmerek prej kot po šestih mesecih«.

image_alt
Sledi zapiranje države? To so zadnje koronaštevilke

Po besedah Jerale že od septembra vse analize kažejo povečanje zaščite zaradi poživitvenega odmerka, kar bi prispevalo k manjšanju okužb in zasedenosti bolnišnic. Medtem ko se milijon odmerkov cepiva v skladiščih samo stara, je Jerala prepričan, da bi poživitveni odmerek še posebej z vektorskimi cepivi prispeval k manjšemu širjenju okužb in bi ga lahko izvedli prej kot po šestih mesecih. 

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović se strinja, da bi poživitveni odmerek v kombinaciji z vektorskimi cepivi prispeval k manjšemu širjenju okužb. Nijz bo po besedah Beovićeve najverjetneje že danes objavil nova priporočila za Slovenijo. S tem se bo verjetno spremenila tudi časovna oddaljenost cepljenja od prvega oziroma drugega odmerka do tretjega.

Priporočila in navodila Nijz cepilnim centrom bodo tako danes spremenjena. Kakšna bodo, še ne vemo, bodo pa znana v kratkem.

image_alt
Ema odobrila tretji odmerek Moderninega cepiva, a ne bo takšen kot prva dva

 V Avstriji priporočajo poživitveni odmerek po šestih mesecih za osebe, ki so bile cepljene z vektorskimi cepivi, medtem ko v Franciji tiste, ki so prejeli cepivo janssen, cepijo že po štirih tednih od prvega odmerka, pojasnjuje Beovićeva. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije