ZADNJI SVEŽENJ

Čakate dohodnino? To sporoča Furs

Rok za plačilo se izteka danes. 
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Shutterstock

LJUBLJANA – Danes se izteka rok za doplačilo dohodnine za leto 2017 za tiste zavezance, ki so informativne izračune dohodnine prejeli v začetku aprila. Vsi skupaj morajo državi vrniti 43,2 milijona evrov. Še ta mesec bodo šli na pošto informativni izračuni za preostale zavezance. Kdor izračuna ne bo prejel, mora napoved vložiti sam.

Finančna uprava RS (Furs) je konec marca v prvem svežnju odposlala 959.789 informativnih izračunov dohodnine za lani. Od teh jih je bilo nekaj manj kot 30 odstotkov z doplačili, 27 odstotkov pa z vračili.

Tisti zavezanci, ki so lani med letom plačali preveč akontacije dohodnine, so preplačane zneske prejeli na svoje bančne račune že v ponedeljek, če morajo dohodnino doplačati, pa se jim rok izteka danes. Povprečni znesek doplačila znaša 152 evrov. Zavezanci lahko odmerjeni davek poravnajo v več obrokih. Najenostavneje je to storiti na tri obroke, pri čemer pa ni treba predložiti nobenih dokazil o dohodkih, prihrankih in premoženju zavezanca ter njegovih družinskih članov.

Ob tem so pri Fursu spomnili, da zavezancem, ki so na informativni izračun dohodnine vložili ugovor, zneska ni treba poravnati. Ugovor namreč zadrži izvršitev.

Zavezanci, ki informativnega izračuna niso prejeli, morajo dohodninsko napoved vložiti sami, in sicer od 15. junija do 1. avgusta. Obrazec napovedi je dostopen na vseh davčnih uradih oziroma izpostavah in na spletni strani Fursa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije