NOVA PRIDOBITEV

Brezplačni minibus v Strunjanu

Električni avtobus vozi od Salinere do plaže. Ima šest postaj, vozil bo do 30. septembra.
Fotografija: Brezplačni električni avtobus za obiskovalce Krajinskega parka Strunjan FOTO: ROBERT SMREKAR
Odpri galerijo
Brezplačni električni avtobus za obiskovalce Krajinskega parka Strunjan FOTO: ROBERT SMREKAR

V Krajinskem parku Strunjan so včeraj uvedli zanimivo poletno turistično novost. Od hotela Salinera do plaže je namreč začel voziti brezplačni električni avtobus. Kot je za Slovenske novice dejal direktor Krajinskega parka Strunjan Robert Smrekar, bo ta vse do konca septembra turistom prihranil ogromno časa, saj jim ne bo treba več iskati primernega parkirnega prostora. Teh tam poleti kronično primanjkuje, za mnoge pa je ogled parka ali hoja do strunjanske plaže z vso opremo tudi preveč naporna, da bi šli peš.

Belo-zeleni minibus s silhueto in grbom Pirana na bočni strani vozi vsak dan od 8. do 12. ure ter od 16. do 20. ure približno na vsakih 20 minut. Pripomogel bo k zmanjšanju avtomobilskega prometa turistov, hkrati pa je ekološko najsprejemljivejši način prevoza po krajinskem parku. Da se novost ne bi prijela, se ni bati, saj je vožnja z njim brezplačna. Naenkrat lahko sprejme do 17 ljudi, ustavlja pa se na šestih posebej označenih postajališčih ob hotelih.

Piranska občina je zagotovila dva električna avtobusa in kritje polovice vseh potrebnih obratovalnih stroškov, preostanek pa Hoteli Bernardin, Terme Krka, AMD Pinko Tomažič Piran ter Oleander Resort. Za tehnično izvedbo skrbi javno podjetje Okolje Piran.

Zemljevid postaj strunjanskega minibusa FOTO: KP STRUNJAN
Zemljevid postaj strunjanskega minibusa FOTO: KP STRUNJAN
Trenutno vozi le eden, saj se v vmesnem času, ko ne vozi, baterije ne morejo napolniti. Polnjenje namreč traja od nekaj ur dlje, projekt pa bo letos stal okoli 25.000 evrov. Smrekar je povedal, da bo v prihodnji turistični sezoni opisana avtobusna linija, ki je podobna tisti med parkiriščem v Fornačah in Piranom, začela obratovati že mnogo prej kot letos. Želi si, da bi avtobusi začeli voziti že 27. aprila in vozili do konca septembra, četudi od konca prvomajskih praznikov do druge polovice junija po prilagojenem voznem redu.

Skupaj s hotelirji in občino Piran pa vodstvo Krajinskega parka Strunjan v okviru občinskega prostorskega načrta načrtuje dodatno ekološko in predvsem prometno razbremenitev parka. Iščejo možnosti novih parkirišč za avte in avtobuse na njegovem obrobju, pa gradnjo postaj za najem električnih koles, ureditev novih sprehajalnih poti v bližnji in širši okolici Strunjana, pa obiske parka z ladjicami, ki bi vozile iz Izole, Pirana in Portoroža.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije