OGORČEN NAD POLICISTI

Borut na policijsko postajo prišel po pomoč, fasal pa globo

Objavljeno 07. december 2019 20.08 | Posodobljeno 07. december 2019 20.08 | Piše: Gordana Stojiljković

Lastnik psa je ogorčen nad ravnanjem mož v modrem. Ker niso hoteli sprejeti ovadbe, jo je vložil na tožilstvo.

Zaradi počene ustnice in močnega krvavenja je Borut po fizičnem napadu sosede obiskal urgenco. FOTO: Osebni arhiv
»Kako je mogoče, da policija kljub mojim večkratnim zahtevam, da sestavi kazensko ovadbo, tega ni storila, kar po moji laični predstavi pomeni, da ne opravlja svojega osnovnega poslanstva, da bi preiskala dogodek, ki sem ga želel prijaviti,« se sprašuje Borut G. iz okolice Ljubljane.

image
Policija res ni hotela sprejeti ovadbe? FOTO: Tadej Regent

Namesto da bi policija sprejela njegovo kazensko ovadbo zaradi povzročitve telesne poškodbe, mu je spisala plačilni nalog za dva prekrška v skupni višini 450 evrov, ker svojega psa naj ne bi imel na povodcu.
 

Nemški ovčar nad mešančka


Enajstega novembra je Borut v bližnji okolici svojega doma sprehajal svojega štirinožca oziroma se z njim igral, ko se je okoli 16.40 s svojimi tremi psi pojavila soseda.

»Njen nemški ovčar se je pognal proti mojemu psu in ga napadel. Ker mu ni uspelo pobegniti, sem ovčarja poskušal ustaviti s kolesom, a mi ni uspelo, ob tem sem padel. Nato sem stekel za sosedovim psom, uspelo mi ga je trdno prijeti za vrat. Soseda me je poskušala udariti, mi ga iztrgati iz rok, skakala je po meni. V samoobrambi sem jo trikrat odrinil, pri čemer je padla po tleh in na pomoč poklicala svojega očeta. Tudi on me je hotel udariti, a sem psa izpustil,« pripoveduje Borut in dodaja, da ga je bilo na smrt strah izpustiti ovčarja v tistem trenutku, saj bi lahko skočil nanj in ga huje poškodoval. »Krajani imamo izkušnje s tem napadalnim ovčarjem, saj je v preteklosti že močno poškodoval in skoraj raztrgal psa soseda, a ta zaradi strahu dejanja ni prijavil. Enkrat je ušel skozi ogrado in napadel mojega psa, ko ga je sprehajal oče,« pripoveduje Borut.

image
Nemški ovčar je ranil Borutovega mešančka, pripoveduje lastnik.
FOTO: Osebni arhiv

Ko je na kraj dogodka prišel še sosedin oče, je v roke vzel mobilni telefon in prvič poklical policijo. Bilo je ob 16.46. »Ker sta mi tako oče kot hči grozila in me žalila, da bom že videl, da sem psihopat, prasec, agresivnež, sem ju posnel s telefonom. Tisti trenutek je do mene spet stopila soseda, mi iz rok izbila telefon in me s pestjo močno udarila v zgornjo ustnico. Utrpel sem hematom in razpočno rano z notranje strani ustnice, na telefonu pa je počil ekran in je zato neuporaben,« pripoveduje. Sosedje so se umaknili, proti domu je odšel tudi sam, ko je soseda prišla na vrata in znova grozila. Tokrat njegovi ženi, in sicer z besedami, »brigaj se zase, kurba, nauči se slovensko, tudi ti boš dobila«.

Na policijo je klical še nekajkrat in spraševal, kdaj bo patrulja prišla na kraj dogodka. »Bal sem se za svojo varnost, hkrati pa sem močno krvavel in čutil hude bolečine v zobeh. Tako operater kot operaterka na številki 113 sta mi dejala, da je policija že napotena na kraj dogodka. Ker jih ob 17.02 še ni bilo, sem na 113 sporočil, da odhajam po zdravniško pomoč,« razlaga sogovornik. Na urgenci so mu centimeter veliko razpočno rano oskrbeli in predpisali amoksiklav.

Policija očitke zavrača
Na PU Ljubljana trdijo, da so navedeno dejanje obravnavali in da v zadevi prekrškovni postopek še poteka. Kot je zapisala Aleksandra Golec s PU Ljubljana, »prav tako v zadevi teče pritožbeni postopek, ki pa še ni zaključen, zato ugotovitev v tem delu ne moremo posredovati«. Zapisala je še, da »policisti v vseh primerih sprejmejo prijave strank, pri tem pa ugotavljajo, ali gre v naznanjenem dejanju za prekršek ali kaznivo dejanje, ter ustrezno temu tudi nadaljujejo postopek v skladu z zakonom o prekrških ali zakonom o kazenskem postopku«.

A tu se zgodba ne zaključi. Po obisku urgence sta se z ženo ob 18.45 oglasila na PP Vič. »Dežurnemu policistu sem trikrat jasno povedal, da želim podati kazensko ovadbo, preden je poklical policista Davida F. A ta me ni sprejel, rekel je: 'Pridi jutri, danes zaključujem in zaradi tebe ne bom podaljševal svojega delovnika.' Ker sem vztrajal, je rekel, da lahko počakam na drugo izmeno. Ob 19.05 sta me sprejela uniformirana policist in policistka. Tudi njima sem večkrat povedal, zakaj sem prišel, a policist me je spraševal izključno o tem, ali je bil moj pes na povodcu, in je pozneje sobo tudi zapustil, policistka pa je mojo pripoved pisala na obrazec zapisnik o izjavi kršitelja, kjer se mi očita več prekrškov. Zapisnik sem podpisal, in ker nisem mogel podati ovadbe, sva z ženo odšla.« Domnevna napadalka je namreč ovadila Boruta G., medtem ko je bil on na urgenci.
 

Komandir ga ni sprejel


Ker na policiji torej o njegovi ovadbi niso hoteli niti slišati, je v sredo v času uradnih ur ovadbo podal na pristojno državno tožilstvo. »Pred tem dogodkom sem se v zvezi z žalitvami in konkretnimi grožnjami sosede že dvakrat obrnil na PP Vič, a mojih ovadb niso želeli prejeti. O vsem tem sem obvestil ministrstvo za notranje zadeve, kamor sem se pritožil,« dodaja sogovornik. Borut je želel o delu in odnosu policije po telefonu govoriti tudi s komandirjem PP Vič, a »me ta ni želel sprejeti«.

Pridi jutri, danes zaključujem in zaradi tebe ne bom podaljševal svojega delovnika.

Kot izhaja iz dopisa MNZ, ki ga je Borut prejel 18. novembra, ga 13. decembra vabijo na pomiritveni postopek, ki bo potekal v uradnih prostorih PP Vič. O poteku prijave in ali je policija sprožila ustrezne postopke, tako ne ve ničesar. 
Deli s prijatelji