OSAMOSVAJANJE

Bomba iz Vurberka zdaj v Pivki

V Parku vojaške zgodovine se že pripravljajo na proslavljanje 30-letnice samostojnosti Slovenije. Veseli bi bili vsakega gradiva iz časa osamosvajanja.
Fotografija: Podmornica P-913 zeta FOTO: Simon Avsec
Odpri galerijo
Podmornica P-913 zeta FOTO: Simon Avsec

Čeprav je Park vojaške zgodovine (PVZ) v Pivki zaprt, se zaposleni pripravljajo na čas po trenutni krizi, mislijo pa tudi na leto 2021, ko bomo praznovali 30-letnico samostojnosti naše države. Veseli so novih predmetov, ki jih dobijo v hrambo in jih pozneje pripravijo za ogled.

Verjetno ni še nobena najdba neeksplodiranega ubojnega sredstva tako močno odmevala v slovenski javnosti kot najdba letalske bombe AN-M64A1 iz druge svetovne vojne julija 2017 pri Vurberku v občini Duplek.

»Naj vam obudimo spomin: 41-letni domačin je skupaj z otroki v gozdu za hišo z detektorjem kovin iskal zaklad,« pojasnjujejo v Parku vojaške zgodovine.

Novembra lani so dobili helikopter mil mi-8. FOTO: Valter Leban
Novembra lani so dobili helikopter mil mi-8. FOTO: Valter Leban
»Zaklada niso našli, ampak 250-kilogramsko ameriško letalsko bombo iz druge svetovne vojne, ki ob padcu na tla februarja 1945 ni eksplodirala. V nasprotju z vsemi predpisi je najditelj bombo izkopal iz zemlje, jo z avtodvigalom dvignil in prepeljal na domače dvorišče. Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) je takoj po seznanitvi zagnala obsežno in zahtevno akcijo uničenja bombe, med katero je bilo treba evakuirati več kot 400 okoliških prebivalcev. Akcija je uspela in z nadzorovano eksplozijo je bila bomba deaktivirana brez škodljivih posledic. Zanimanje medijev je bilo izjemno veliko in tudi družabna omrežja so pokala od komentarjev,« dodajajo.

»Ker bomba predstavlja neposredno dediščino zavezniških letalskih operacij, ki so v PVZ na razstavi Do pekla in nazaj še posebno izpostavljene, in glede na dejstvo, da je treba javnost vseskozi opozarjati na pravilno postopanje z najdenimi NUS, smo se z Državno enoto za varstvo pred NUS dogovorili, da v prihodnjem letu pri nas pripravimo razstavo na to temo. Postopek konzervacije 'zloglasne' bombe, ki smo jo pred časom prevzeli v začasno hrambo, je v teh dneh končan in že čaka na umestitev v razstavo,« so še pojasnili.

Muzejska lokomotiva FOTO: Barbara Penko
Muzejska lokomotiva FOTO: Barbara Penko
Tudi v PVZ se že pripravljajo na proslavljanje 30-letnice samostojnosti Republike Slovenije: »V našem parku ob tem pomembnem jubileju pripravljamo posodobitev nosilne muzejske razstave Pot v samostojnost, ki bo nadgrajena z dragocenimi novimi pridobitvami ter številnimi tematskimi in vsebinskimi dopolnitvami. Ohranjanje spomina na osamosvojitveno dogajanje in posebno na vojno v letu 1991 je glavno muzejsko poslanstvo, saj se je ravno iz nekdanje pivške vojašnice, v kateri danes domuje park, 26. junija 1991 začela agresija jugoslovanske armade na pravkar samostojno Republiko Slovenijo.«

Prispelo je tudi povabilo k sodelovanju: »Prelomno obdobje slovenskega osamosvajanja bi radi v muzejskem prikazu predstavili čim bolj celovito. Prosimo vas, da pobrskate po svojih arhivih in z nami delite zanimive fotografije, zgodbe in druge dokumente iz tega obdobja, na katere boste naleteli pri raziskovanju. Veseli bi bili predvsem gradiva, ki se navezuje na 80. leta prejšnjega stoletja, naborništvo oziroma služenje obveznega vojaškega roka v JLA ter dogodke v času osamosvajanja Slovenije in osamosvojitvene vojne. Posredovani prispevki nam bodo v veliko pomoč pri dopolnitvi razstave. Za kakršno koli pomoč se vam že vnaprej iskreno zahvaljujemo.«

Pripravljajo se na proslavljanje 30-letnice samostojnosti Slovenije. FOTO: Simon Avsec
Pripravljajo se na proslavljanje 30-letnice samostojnosti Slovenije. FOTO: Simon Avsec
V Parku vojaške zgodovine skrbijo za ustrezno razstavno dejavnost: »Od Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (Ukom) smo namreč prevzeli samostoječi razstavni sistem, sestavljen iz desetih kock. Ukom je z razstavnim sistemom vse od leta 2014 predstavljal našo državo in našo kulturno dediščino po evropskih prestolnicah in večjih mestih, kot so Bruselj, London, Praga, Varšava, Dresden in drugi.

Park vojaške zgodovine se je v iskanju rešitve, kako oživiti in izrabiti veliko ravno streho muzejskega paviljona A, obrnil na Ukom s prošnjo, da bi mu predal že amortiziran razstavni sistem, in na uradu so prošnji Parka hitro ugodili. Že takoj ob postavitvi sistema na strehi paviljona se je izkazalo, da se odlično prilega lokaciji, saj deluje kot naročen. Konstrukcija bo že v naslednjem letu, ob 30-letnici samostojnosti Republike Slovenije, uporabljena za serijo razstav, posvečenih jubileju naše države.«


Okolica parka je zelo primerna za najrazličnejše izlete, pohode in kolesarjenje. »V okviru čezmejnega strateškega projekta Interreg Italia-Slovenija MerlinCV je občina Pivka uredila novo tematsko kolesarsko pot. Trasa, poimenovana Pot gradov, povezuje Park vojaške zgodovine z nekdanjim dvorcem Ravne, od tam pa vodi mimo vasi Šmihel in Narin na Šilentabor. Tam se razcepi na tri krake, ki preidejo na Ilirskobistriško – eden vodi mimo gradu Kalc do Bača, drugi do vasi Podtabor in tretji do Jenezinovih na Ratečevem Brdu,« so še sporočili. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije