PRAVI, DA NE ZAVLAČUJE

Bo Klakočar Zupančičevi žal za te besede? »Gospod Janša mora paziti ... «

Predsednica DZ zavrača očitke o zavlačevanju odreditve parlamentarne preiskave o poslovanju Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda.
Fotografija: Janez Janša in Urška Klakočar Zupančič. FOTO: S. N.
Odpri galerijo
Janez Janša in Urška Klakočar Zupančič. FOTO: S. N.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič zavrača očitke o zavlačevanju odreditve parlamentarne preiskave o poslovanju Gen-I in Star solar ter financiranju Gibanja Svoboda. Točko bo skladno s poslovniškimi roki uvrstila na eno od prihodnjih sej, ne želi pa si, da bi DZ ustanavljal komisije na podlagi zahtev oz. aktov, ki bi se izkazali za neustavne.

Urška Klakočar Zupančič. FOTO: Črt Piksi
Urška Klakočar Zupančič. FOTO: Črt Piksi

Državni svet je namreč marca izglasoval zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije DZ, ki bi pod drobnogled vzela poslovanje podjetij Gen-I in Star solar in financiranje največje vladne stranke premierja Roberta Goloba Gibanje Svoboda.

DZ mora skladno s poslovnikom komisijo ustanoviti, je pa predsednica DZ Klakočar Zupančičeva državni svet pozvala k dopolnitvi zahteve. Zakonodajno-pravna služba DZ je namreč presodila, da je opredelitev in obrazložitev javnega interesa preveč splošna, nedoločna in pomanjkljiva ter ne dosega zahtevanega standarda opredelitve javnega interesa.

Predsednica DZ je DS pozvala k dopolnitvi zaradi potencialne nezakonitosti ali celo neustavnosti, a dobila odgovor, da državni svet zahteve ne bo dopolnjeval, je pojasnila. Po njenih navedbah so odgovor dobili 16. aprila, zato odreditve komisije tudi še ni uvrstila na redno aprilsko sejo. Kolegij predsednice DZ se je namreč o sklicu slednje dogovoril že pred tem.

Očitke o zavlačevanju zavrača

Klakočar Zupančičeva bo to točko uvrstila na eno od prihodnjih sej, pri čemer bodo spoštovani vsi poslovniški roki, je zatrdila in zavrnila očitke o zavlačevanju z odreditvijo parlamentarne preiskave.

image_alt
Urška Klakočar Zupančič očitke zavrača, udarila Jelka Godec: »Gre za čisti fašizem in diktaturo« (VIDEO)

Slednje ji namreč očitajo v opozicijski SDS, predsednik NSi Matej Tonin pa je danes izrazil pričakovanje, da bo parlamentarna preiskava odrejena nemudoma. Medtem pa je prvak SDS Janez Janša v sredo ocenil, da gre za »eklatantno opustitev dolžnega ravnanja« po kazenski zakonodaji.

image_alt
Preiskovalna komisija o odgovornosti Goloba v povezavi s podjetji Gen-I in Star Solar bo (VIDEO)

»Gospod Janša mora paziti na svoje lastne kazenske odgovornosti, ker je sam bil v več kazenskih postopkih, pa verjetno je še, ali pa morda se bo tudi še znašel v kakšnem. To so res težke besede,« je danes odgovorila prva med poslanci.

Janez Janša. FOTO: Voranc Vogel
Janez Janša. FOTO: Voranc Vogel

Kot je poudarila, pa kot predsednica DZ ne želi, da bi ta ustanavljal preiskovalne komisije, za katere bi se izkazalo, da so zahteve zanje oziroma akti, na podlagi katerih je komisija odrejena, neustavni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije