SOVRAŽNA POŠTA

Bivša ministrica z groznimi spomini: »Zato, ker ne marate Janše«

Majda Širca je obiskala dom Slovenke, ki ji je pred leti poslala paket, v katerem je ležala mrtva podgana.
Fotografija: Nekdanja poslanka in ministrica za kulturo Majda Širca. FOTO: Ljubo Vukelić, Delo
Odpri galerijo
Nekdanja poslanka in ministrica za kulturo Majda Širca. FOTO: Ljubo Vukelić, Delo

Številne javne osebnosti so že izkusile, kako je biti tarča napada neznanih posameznikov. Žalitev in groženj so bili v zadnjem času deležni različni politiki, nazadnje predsednik Desusa Karl Erjavec, ko so mu s torka na sredo popisali dvoriščno ograjo z napisom »podgana«.

Ob tem novejšem dogodku se je nekdanja kulturna ministrica Majda Širca na facebooku spomnila na srhljiv dogodek iz konca leta 2008, ko je na njeno ime v državni zbor prispel paket, v katerem je ležala mrtva podgana.

Njen zapis objavljamo v celoti v izvirniku:

Besno je zvonil telefon. Klicali so me sodelavci iz poslanske skupine DZ, ker je na moje ime prispel paket, ki je bil na rentgenskem posnetku parlamentarnega detektorja nekam sumljiv. Paket je bil zelo lepo zavit in skrbno zavezan z barvnim darilnim trakom. V škatli je sredi lično narezanega belega resja ležala crknjena podgana.

Ob gnusnem prizoru, ki je bil zaradi brezhibne urejenosti darilnega paketa še toliko bolj perverzno grozljiv, smo vsi odskočili. Stvar se je popisala in prijavila, kaj več od tega se ni zgodilo.

A vseskozi me je hudo razjedal motiv pošiljatelja oziroma pošiljateljice. Izkazalo se je namreč, da gre za konkretno žensko s konkretnim naslovom v Ljubljani. Čeprav mi je bilo zaradi njenega morbidnega dejanja kar precej nelagodno, sem se z dvema mlajšima strokovnima sodelavcema in mojim večnim optimizmom, da dialog lahko marsikaj reši, odpravila do nje.

image_alt
Erjavčev dom v Naklem tarča napada (FOTO)


Stanovala je v meščanski vrstni hiši z vrtom. Stanovanje je bilo polno spominskih artiklov, slik in naloženih izrezkov, revij ter časopisov desne provinjence. Dolgo je že od tega, a spominjam se, da se je moj prvotni strah počasi razblinil, ker je gospa delovala normalno, ponudila je sok, pripovedovala o travmah, o pokojnem možu in nekih varanjih in se obnašala, kot da gre za samoumeven obisk. Kot, da je med nami vse normalno. Kot, da je bilo njeno pošiljanje paketa najbolj logična stvar, ki jo je treba postoriti. Domoljubna dolžnost, skratka.

»Ampak zakaj ste mi poslali podgano? Nikoli se nisva srečali, nič ena drugi povzročili, zakaj torej?« vprašam.

»Zato, ker ne marate Janše!« je odločno odgovorila. In nadaljevala, da se ji je jeseni med grablje zataknila podgana, na katero je naletela pri urejanju vrta. Da jo je lepo odnesla v zamrzovalnik in počakala na priložnost, ko jo bo odposlala.

Vsakdo bi pošiljateljici na osnovi zunanjega videza, obnašanja in urejenega bivanja lahko pripisal povsem sprejemljivo stopnjo obnašanja. Ena izmed nas, skratka. Na prvi pogled. A v njej je nekaj tlelo, se skrivalo, tlačilo. Zagotovo tudi travme, popolna zagledanost v partijskega vodjo, iskanje možnosti realizacije nekega poslanstva in tlačenega sovraštva.

Kot sem se na začetku bala obiska, ki sem si ga sicer sama zadala, mi je ob odhodu za trenutek odleglo, češ, da gre pač za osebnostni problem.

Napaka. Kajti zgodovina je polna »osebnostnih problemov«, ki so z izključevalno, nacistično, fašistično in proti človeškemu dostojanstvu uperjeno retoriko pomendrali civilizacijo.


image_alt
Šarčeva poslanka šokirana: to jo je čakalo v pismu


Na njen zapis je se odzvala tudi temperamenta poslanka Levice Violeta Tomić, ki je zapisala, da je bila tudi sama deležna različne sovražne pošte, »od zmerjanja do belega prahu, križa izrezanega iz kosti, kolegica je dobila v kuverti iztrebke ... a vse to dokazuje grozljivo psihopatologijo Janševih privržencev. Potem se čudimo, kaj se je dogajalo v Kapitolu? Ščuvanje ljudi bi morali sankcionirati, preden rezultira v zločin. Njim se zdi, da imajo pravico do sovraštva vseh, ki se ne strinjajo z njimi in ta diagnoza ima ime.«

Nedavno smo pisali o poslanki LMŠ Lidiji Divjak Mirnik, ki ji je pošiljatelj iz Pesnice v državni zbor poslal pismo, v katerega je zapakiral človeški iztrebek.

image_alt
Poslanec SMC: Dobivamo grožnje, vse skupaj je šlo predaleč


Groženj so v teh dneh deležni tudi poslanci SMC. Pojavili so se plakati z fotografijami poslancev, ob njim pa napis »svoboda ali strah«, zraven pa so jih opremili kljukastim križem, ki označuje nacizem.



Februarja lani je grozilno pismo prejela tudi takratna nova, zdaj že nekdanja predsednica Desusa Aleksandra Pivec. Pivčevi naj bi grozili s smrtjo, če se odloči za sodelovanje pri oblikovanju Janševe koalicije, so pisali mediji.

Grožnje s smrtjo pa naj bi prejemal tudi predsednik vlade Janez Janša. Ta meni, da so bili petkovi kolesarski protesti, v katerih je bilo zaznati parole »smrt janšizmu, svoboda narodu«, poziv oziroma neposredna grožnja njemu in njegovim podpornikom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije