POPLAVLJALO BO

ARSO izdal rdeči alarm: Najhujše šele prihaja (VIDEO)

Najhuje bo v severovzhodni Sloveniji in v porečju reke Krke.
Fotografija: Našim južnim sosedom obilne padavine že povzročajo težave. FOTO: Hrvoje Jelavic/pixsell Pixsell
Odpri galerijo
Našim južnim sosedom obilne padavine že povzročajo težave. FOTO: Hrvoje Jelavic/pixsell Pixsell

Močne padavine, ki so zajele Slovenijo, ponekod že povzročajo velike težave. Na agenciji za okolje so za večji del države zjutraj že izdali rumeno opozorilo, kmalu je sledilo oranžno in še rdeče. Na izredni novinarski konferenci, ki jo je danes organizirala Agencija za okolje Republike Slovenije, je meteorolog Brane Gregorčič pojasnil, da glavnina padavin šele prihaja. V naslednjih šestih urah naj bi se proti nam pomaknil ciklon s padavinami, ki bo s seboj prinesel močnejše nalive, zato so zaostrili stopnjo obremenitve in izdali opozorila. Na ogroženost vplivata predhodna namočenost in stanje napolnjenih vodotokov.

Hidrolog Janez Polajner pa je dodal, da so reke polne, zlasti tiste v južni Sloveniji. Kolpa se razliva, Krka poplavlja na določenih območjih. Reke, ki so poplavljale prejšnje dni, so sicer v boljšem stanju, a v prihodnjih urah, še posebno popoldne in v noči na sredo, pričakujejo naraščanje rek v vzhodnih delih Slovenije, zlasti na območju porečja Ščavnice in Pesnice.

»Večji porasti se lahko zgodijo tudi na širšem območju Pohorja, Maribora in na območju porečja reke Dravinje. Pride lahko tudi do hudournikov in do pojava zastajanja padavinske vode. Drugo žarišče pa je v porečju Krke, ki se bo nekoliko kasneje odzvala na te padavine, njen največji pretok pričakujemo jutri in v četrtek. Predvidevamo, da se bo Krka približala posameznim naseljem, a smo glede na zadnje izračune nekoliko bolj optimistični. A ne glede na vse, previdnost v sredo in četrtek še vedno velja.«

Civilna zaščita v pripravljenosti

Pred kamero sta stopila tudi v. d. generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin in poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Behin je dejal, da že več dni v maju spremljajo vse aktivnosti s poplavami in drugimi naravnimi dogodki. Sodelovanje z lokalnimi skupnostmi opisuje kot dobro in pravi, da so dvignili del svoje pripravljenosti, pregledali vso opremo in dali v pripravljenost enote, ki so namenjene za sodelovanje v poplavah, ker bi jih želeli hitro vključiti. 

Poveljnik Civilne zaščite pa je dejal, da odredba velja za pet regij in da običajno reagirajo samo na rdeča opozorila, a ni nič narobe, če so nekoliko bolj pozorni. V pripravljenosti je tudi četa slovenske vojske 72. brigade, če bo treba, lahko število še povečajo. Šestan je povedal, da so pripravljeni in da imajo na voljo opremo, ki je nujna pri tovrstnih dogodkih. Opozoril je, naj bodo ljudje previdni, predvsem na plazove, ki so posledica namočenosti.

Burja in močno deževje

Na spletni strani so zapisali, da bodo najmočnejši sunki burje ponekod na Primorskem lahko presegali hitrost 100 km/h. Glede padavin pa so zapisali, da lahko najmočnejše pričakujemo danes do večera v vzhodni Sloveniji, kjer bodo vodotoki močno narasli, povečala se bo tudi nevarnost zemeljskih plazov.

Na agenciji za okolje še dodajajo, da so ob hudourniških vodotokih možne hitre in silovite poplave. V večjem obsegu so verjetne poplave meteorne in zaledne vode. Pojavi se lahko intenzivna erozija brežin in prenos plavja. Pri tako močnih padavinah se lahko zamašijo, poškodujejo ali uničijo mostovi, vodni objekti in vodna infrastruktura. Možni so zemeljski plazovi. Pride lahko tudi do krajevnih motenj pri oskrbi z energijo in pitno vodo. Vozne razmere so lahko zaradi krajevno poplavljenih cest nevarne.

»Če opazite hitro naraščanje hudourniškega vodotoka, najprej poskrbite, da se umaknete nad območje, ki ga lahko doseže voda. Ne poskušajte prečkati vodnega toka. Izjemoma, če presodite, da to lahko pravočasno storite, umaknite iz nižjih prostorov in kleti hrano, premičnine, dokumente, denar in druge dragocenosti. Izklopite elektriko, plin in vodovod. Spremljajte informacije, ki jih po radiu in televiziji posredujejo pristojne službe in organi,« so še dodali na agenciji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije