OBNOVA PO UJMI

Prvič se je sestal svet za obnovo: »Ukrepi bodo zelo veliko stali in dolgo trajali«

Predsednik vlade je ponovil, da bodo vztrajali pri tem, da bo mogoče javno preveriti porabo vsakega evra.
Fotografija: Prvič se je sestal vladni svet za obnovo. FOTO: Omrežje X Vlada Rs
Odpri galerijo
Prvič se je sestal vladni svet za obnovo. FOTO: Omrežje X Vlada Rs

Treba se je zavedati resnosti problema in k rešitvam pristopiti strokovno in pametno, je novinarjem po današnjem prvem zasedanju sveta za obnovo, ki ga je vlada imenovala po avgustovski ujmi, dejal premier Robert Golob. Da se je projekta obnove treba lotiti premišljeno, je prepričan tudi vodja sveta za obnovo, gradbeni inženir Marjan Pipenbaher.

image_alt
Z vdanimi delavci so po ujmi spet zagnali proizvodnjo (FOTO)

Na dnevnem redu današnjega prvega zasedanja sveta za obnovo, ki ga je vlada imenovala kot posvetovalno telo po avgustovski ujmi s poplavami in zemeljskimi plazovi, imajo po Pipenbaherjevih besedah devet točk. Med njimi so tako analiza poplav v prizadetih porečjih, mostovi, zakonodaja, kratkoročni in dolgoročni ukrepi. Slednji so po njegovem zelo pomembni. »Ti ukrepi bodo zelo veliko stali in v končni fazi bodo tudi dolgo trajali, zato se jih je treba zelo premišljeno lotiti,« je dejal Pipenbaher.

»Ključno pri vsem skupaj je, da se zavedamo resnosti problema in da k rešitvam pristopamo zares strokovno in pametno, kar pomeni, da moramo najprej ugotoviti, katera so območja, na katerih je sanacija smiselna, in katera so območja, ki jih je treba enostavno zapustiti,« je dejal Golob. Kot je pojasnil, to velja velja tako za mostove, ceste, urejanje vodotokov in objektov.

Pred novim deževjem nujno očistiti rečna korita

Ker so za november običajna močna deževja, se Pipenbaherju zdi pomembno, da bodo do takrat rečna korita sčiščena, kjer je potrebno, narejene poglobitve in brežine utrjene, čemur bodo po njegovih napovedih sledili dolgoročni ukrepi.  Pipenbaher je v zvezi s tem omenil tudi pogovor o uvedbi nacionalnega programa ureditve vodotokov.

»Jaz mislim, da bi bilo dobro, da bi bil ta program potrjen v parlamentu, da bi bil potem zagotovljen denar za redna vzdrževanja. Če bi mi redno vlagali v vodotoke, bi imeli danes bistveno manjšo škodo.«

Javno preveriti porabo vsakega evra

Kot je povedal Golob, so govorili tudi o približanju tehnične pisarne skozi izpostavo ljudem na terenu. Tehnična pisarna in njene izpostave bodo tako začele s pregledom in popisom prizadetih stavb na terenu, ki jih je skoraj 1000. Ob tem je ponovil, da bodo vztrajali pri tem, da bo mogoče javno preveriti porabo vsakega evra. »Pravilno je, da z našim in vašim denarjem, s skupnim denarjem, postopamo skrbno.«

V sredo prva seja vlade na poplavnih območjih

Cena sanacije bi po Golobovih besedah lahko stala sedem, celo devet milijard dolarjev, pri čemer je bil jasen, da je treba ločevati med neposredno škodo in stroški za obnovo in razvoj. Prav tako je dejal, da projekt ne bo izveden v pol leta.

image_alt
Župani v poplavah najbolj prizadetih občinah dobili nasmeh na obraz. To je razlog

Vlada bo v sredo imela prvo sejo na poplavnih območjih, in sicer se odpravlja na Koroško. Po Golobovih napovedih se bo čez nekaj tednov odpravila tudi v Zgornjo Savinjsko dolino. Preden bodo sprejemali politične odločitve, se želijo neposredno pogovoriti s prizadetimi, je dejal.

 

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije