POPLAVE

Lotil se je prepovedanega in tako obvaroval Železnike

Marko Gasser skupaj z občani preprečil katastrofo. Na lastno pest čistili hudournike in poplavne pregrade.
Fotografija: Škoda je velika, a na srečo ni bilo ne žrtev ne odnesenih hiš. FOTO: občina Železniki
Odpri galerijo
Škoda je velika, a na srečo ni bilo ne žrtev ne odnesenih hiš. FOTO: občina Železniki

Ko smo se novinarske ekipe na terenu te dni pogovarjale z ljudmi, ki jih je prizadela katastrofalna vodna ujma, nam jih je veliko povedalo, da je za tako gromozanske posledice veliko kriva tudi država, ki ne čisti in ne poglablja rečnih strug in vodnih zadrževalnikov. Zaradi naplavin, ki se naberejo in zagozdijo v njih, vode pustošijo s še večjim udarnim valom in še prej in bolj izdatno prestopijo bregove.

Brez soglasja države

Brez strahu pred sankcijami pa se je prav tega, kar je prepovedano, lotil župan Železnikov Marko Gasser. Da se ne bi ponovila tragedija iz leta 2007, ko je podivjana Selška Sora opustošila Železnike in pri tem vzela tri življenja, se je že 14 dni pred zadnjo uničujočo hudo uro na lastno pest in brez soglasja države lotil čiščenja hudournikov in poplavnih pregrad po vsej občini. »To poletje je Selška Sora, že pred uničujočo ujmo, dvakrat močno narasla. Problem je bil tudi v tem, da so bile poplavne pregrade po 15 letih od zgraditve zapolnjene z vejevjem, štori in drugimi naplavinami. Treba je bilo očistiti hudournike in urediti poplavne pregrade, da bi te ob morebitnem novem naraščanju vode lahko opravile svojo nalogo,« je dejal župan Gasser. Pri tem so mu pomagali številni prostovoljci, posamezniki in podjetja, kot župan pa se je zavezal, da bo za to prevzel tudi morebitno kazensko odgovornost.

Selška Sora je tudi tokrat pokazala svojo moč. FOTO: občina Železniki
Selška Sora je tudi tokrat pokazala svojo moč. FOTO: občina Železniki

Ko so se Železniki po težki noči prebudili v usodno petkovo jutro, jim je vsem odleglo. Selška Sora je tudi tokrat pokazala vso svojo moč, a vendar so bile posledice njenega divjanja mnogo manjše kot pred 16 leti. »S preventivnim delovanjem smo preprečili leto 2007,« se je oglasil župan na svojem uradnem družbenem profilu in se zahvalil vsem, ki so vso noč pomagali pri preprečevanju najhujšega in udarno vodo speljali naprej.

A ne le to, ob grozeči napovedi novega obilnega deževja je pogumni župan še pozval vse občane in občanke, ki imajo to možnost, da z vsemi razpoložljivimi orodji, mehanizacijo in stroji posegajo v vodna telesa tako kot preteklo noč. »Kot župan vam izdajam dovoljenje, da to storite ne glede na to, da gre za vodotoke v pristojnosti države. Čistite hudournike, odstranjujte naneseni material. Seveda ob zavedanju, da je treba najprej zaščititi svoja življenja. Občina vam bo pokrila vse stroške, prevzeli bomo tudi morebitno kazensko odgovornost za poseganje v zadeve v pristojnosti države RS,« je zapisal.

Ljudje izpod Ratitovca so stopili skupaj

Kot je Gasser nekaj dni po ujmi povedal za Slovenske novice, so že dlje pošiljali dopise in klicali na Direkcijo za vode (DRSV), ki je odgovorna za urejanje vodotokov, da jih je treba nujno očistiti. Vendar so tam le izvedeli, da nimajo dovolj sredstev, zato so se tega lotili na lastno pest.

»Ljudem ni bilo treba dvakrat reči, zelo lepo so se odzvali. Iz vsake vasi se jih je nabralo po deset, dvajset in skupaj smo preprečili katastrofo. Kakšna drevesa smo s koreninami vred vlekli iz struge. Če se samo eno tako drevo zagozdi, je lahko velikanska škoda, mnogo večja, kot bi bilo potrebno za preventivno ureditev. Predvsem smo čistili v ključnih naseljih, to sta Dolenja vas in Studeno. Iskrena hvala vsem, ki ste se odzvali klicu na pomoč, znova smo dokazali, da znamo ljudje izpod Ratitovca stopiti skupaj in priskočiti na pomoč. Skupaj smo preprečili najhujše, vidimo lahko, kakšno škodo so utrpele nekatere sosednje občine,« nam je povedal Gasser nekaj dni po ujmi. »Res hudo dobro smo tokrat prišli skozi! Saj so se sprožili plazovi in imamo uničene mostove in ceste pa hiše je poplavilo. Škoda je velikanska, a na srečo ni bilo ne žrtev ne odnesenih hiš in ne ogromne premoženjske škode,« je še zagotovil.

Živ spomin na leto 2007

Pa se Gasser ni bal sankcij za svoje samovoljno ravnanje? »Prav nič se ne bojim in niti ne vem, koliko je zagrožena kazen. O tem niti ne razmišljam. Preveč je živ spomin na leto 2007, ko se je zgodila tragedija. Mi smo to poletje tokrat že tretjič s strahom zrli v nebo in se bali najhujšega. Zato sem se odločil, da svojo občino in občane zaščitimo pred tem. Vsakdo ve, kako pomembno je, da na svojih dvoriščih in po cestah uredimo odvodnjavanje in skopljemo jarke, ne razumem, zakaj ne bi smeli občani tega storiti tudi na vodnih zadrževalnikih in strugah, če država tega ne počne,« je prepričan.

Leta 2007 so v hudi uri umrli trije ljudje. FOTO: Špela Ankele
Leta 2007 so v hudi uri umrli trije ljudje. FOTO: Špela Ankele

Je pa Gasser poudaril, da je bil eden ključnih dejavnikov pri tem, da so bili Železniki obvarovani pred tragedijo iz leta 2007, tudi popoplavna sanacija oziroma protipoplavna ureditev porečja Selške Sore, predvsem rušitev Dermotovega jeza tik nad Železniki. »Država je tu res veliko naredila in tega se tu v Železnikih zelo dobro zavedamo. Nov zadrževalnik na Suši se je odlično izkazal. Če bi šlo vse to, kar je ostalo v njem, dol, bi imeli katastrofo kot 2007.! Prav zato, da bi bilo v prihodnje tudi drugod čim manj posledic vodnih ujm, zdaj predlagam državi, naj zagotovi dovolj sredstev za koncesionarje, da bodo neposredno po ujmi očistili vodotoke, in to vsaj najbolj ogrožene. Če to ne bo mogoče, naj dajo pristojnost in tudi sredstva občinam, da bomo to počeli sami in legalno,« je še dejal pogumni in iznajdljivi župan in nam na koncu zatrdil, da za svoje samovoljno dejanje ne pričakuje prav nobenih sankcij. Sploh pa ne potem, ko je še predsednica države všečkala njegov poziv občankam in občanom! 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije