TRAGEDIJA

Znameniti plezalec mimo prijatelja poletel v globino

Brad Gobright je v Mehiki padel 300 metrov globoko. Njegovega plezalnega partnerja je rešilo grmovje.
Fotografija: Brad je bil pravi biser, ga opevajo plezalci. e. FOTO: Instagram
Odpri galerijo
Brad je bil pravi biser, ga opevajo plezalci. e. FOTO: Instagram

Plezalci po svetu žalujejo, poslovil se je eden najuspešnejših v njihovih vrstah, plezalec v prostem slogu Brad Gobright. Zanj je bil usoden spust z izjemno zahtevne pečine El Portero Chico blizu kraja Monterrey na severu Mehike, zgrmel je 300 metrov v globino. Star je bil 31 let.

Premikal je meje. FOTO: Instagram
Premikal je meje. FOTO: Instagram
Gobright, ki je živel v Kaliforniji, pri podvigih običajno ni uporabljal nobene varnostne opreme, poročajo ameriški mediji, a sta bila tokrat pri spuščanju s prijateljem, 26-letnim Aidanom Jacobsonom, navezana z 80-metrsko vrvjo. Soplezalec je padel z nižje višine, pristanek pa je ublažilo grmovje, tako jo je odnesel s poškodbo gležnja in manjšimi udarninami. A neznanskega šoka ne bo pozabil nikoli, saj je njegov prijatelj nenadoma izgubil oprijem in mimo njega poletel v globino. Za Gobrighta ni bilo več pomoči, je takoj spoznal, povrhu pa je pristal na skrajno nedostopnem kraju, da so se reševalci komajda prebili do njega.

Plezalec je v športu, ki je bil njegova največja ljubezen, pogosto premikal meje, neustrašen je bil, ga opisujejo prijatelji in soplezalci. Osvojil je hitrostni rekord v smeri Nose na znameniti gori El Capitan v narodnem parku Yosemite. Gobrightu se je poklonil tudi Alex Honnold, vodilni v plezanju prostega sloga na svetu, ki je glavni zvezdnik z oskarjem nagrajenega dokumentarnega filma Free Solo: »Bil je izjemno dobra duša, pravi biser. Z njim sem vedno z veseljem preživel dan. Njegova nesreča naj nas vse opomni na pomen varnosti med našimi plezalnimi izzivi, a zdaj usmerimo vse misli k Bradovi družini in se spomnimo vseh čudovitih trenutkov, s katerimi nam je polepšal življenje.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije