IZRAEL - PALESTINA

V znak protesta se je živ zažgal pred izraelskim veleposlaništvom

Ameriški vojak se je polil z vnetljivo tekočino in zažgal v znak protesta proti stanju v Palestini.
Fotografija: Ameriški vojak. FOTO: Mivpiv Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Ameriški vojak. FOTO: Mivpiv Getty Images/istockphoto

Pred izraelskim veleposlaništvom v Washingtonu se je v nedeljo zažgal pripadnik ameriške vojske, s čimer je po poročanju ameriških medijev izrazil nasprotovanje izraelski ofenzivi na območju Gaze. Reševalci so ga zaradi hudih opeklin odpeljali na zdravljenje v bolnišnico, kjer je še vedno v kritičnem stanju.

Reševalce v Washingtonu so v nedeljo sredi dneva obvestili, da se je pred izraelskim veleposlaništvom zažgal moški v vojaški uniformi. Izkazalo se je, da je šlo za aktivnega pripadnika ameriške vojske, poročajo ameriški mediji in francoska tiskovna agencija AFP.

Ne bo več sokriv

V videoposnetku, ki ga je pridobila ameriška mreža CNN, je vojak pred dejanjem dejal, da 'ne bo več sokriv za genocid'. Dodal je, da je to, kar namerava storiti, minimalno trpljenje v primerjavi s trpljenjem Palestincev. Nato je zakričal 'svoboda Palestini', se polil z vnetljivo tekočino in zažgal.

Fotografija je simbolična. FOTO: Tomi Lombar/delo
Fotografija je simbolična. FOTO: Tomi Lombar/delo

Tiskovna predstavnica ameriških zračnih sil Rose Riley je potrdila, da je šlo za aktivnega pripadnika oboroženih sil ZDA. Utrpel je zelo hude poškodbe, zato so ga reševalci prepeljali v eno od bolnišnic v Washingtonu, kjer je še vedno v kritičnem stanju, poroča CNN.

Decembra podoben dogodek

To sicer ni prvi tovrsten primer, saj se je po navedbah CNN decembra pred izraelskim konzulatom v Atlanti prav tako zažgala neznana oseba. Po navedbah policije je šlo verjetno za 'skrajno dejanje političnega protesta'. Na prizorišču so namreč takrat našli palestinsko zastavo.

Odkar so 7. oktobra v Gazi izbruhnili spopadi med palestinskim islamističnim gibanjem Hamas in izraelsko vojsko, se po vsem svetu redno odvijajo protesti v znak solidarnosti s Palestinci. V izraelskih napadih je bilo po podatkih ministrstva za zdravje v enklavi doslej ubitih najmanj 29.692 ljudi, še 69.879 pa ranjenih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije