ŠOK

Policija ustavila kombi z migranti in ustrelila dva otroka

V vozilu je bilo med migranti skupno 15 otrok, vsi iz Iraka in Afganistana.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters

ZADAR – Zadrska policija je v sredo ponoči na območju vasi Donji Srb preprečila poskus tihotapljenja migrantov in je kombi z migranti, ki so nezakonito prečkali mejo z BiH, zaustavila s streli proti vozilu. Pri tem sta bila v kombiju ranjena dva otroka, ki nista v smrtni nevarnosti, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Ob tem so iz policije še sporočili, da so policisti najprej dvakrat poskušali ustaviti vozilo, nato so postavili blokado ter poskušali še s svetlobnimi in z zvočnimi signali.

Voznik kombija pobegnil

Voznik kombija kljub temu ni ustavil in je nadaljeval vožnjo proti policistom, ki so nato streljali. Voznik je takrat skočil iz vozila in pobegnil v gozd, v kombiju pa so nato našli 29 ljudi iz različnih držav. Med njimi tudi dva otroka, ki sta bila ranjena zaradi streljanja, in več poškodovanih zaradi nevarne vožnje. Poškodovana otroka so pripeljali v zadrsko bolnišnico. Ostalim sedmim so zdravstveno oskrbo nudili v bolnišnicah v Zadru in Gospiću.

Voznika kombija hrvaška policija išče s helikopterjem in psi. Incident se je zgodilo približno 500 metrov od meje z BiH. Po neuradnih navedbah naj bi bil voznik kombija državljan BiH. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je imelo vozilo avstrijske registrske oznake. V vozilu je bilo med migranti skupno 15 otrok, vsi iz Iraka in Afganistana.

Zdravstveno stanje otrok je stabilno

Direktor zadrske bolnišnice Željko Čulina je za Hino potrdil, da je zdravstveno stanje v streljanju ranjenih otrok – gre za 12-letnega dečka in deklico – stabilno. Povedal je še, da ima deček strelno rano na obrazu, deklica pa na obrazu, trebuhu in desni roki, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Oglasil se je tudi premier Plenković

Migranti, ki v incidentu niso bili poškodovani, so v bližnjem sprejemnem centru in so že zaprosili za azil na Hrvaškem.

Odzval se je hrvaški premier Andrej Plenković, ki je poudaril, da policija varuje meje pred nezakonitimi migracijami. Hkrati je obžaloval, da so bili poškodovani otroci. »To je zelo slabo. Prepričan sem, da bo preiskava ugotovila, kako se je to zgodilo,« je dodal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije