MAŠČEVANJE

Pogorel s tožbo, zato jih je postrelil

Obsojeni nadlegovalec žensk je ubil pet sodelavcev časopisa. Nad uredništvom se je znesel zaradi članka o sebi.
Fotografija: Morilec je časopisu zameril, da je javno razkril njegova zločinska nagnjenja.
Odpri galerijo
Morilec je časopisu zameril, da je javno razkril njegova zločinska nagnjenja.

ANNAPOLIS – V glavnem mestu zvezne države Maryland v ZDA, Annapolisu, se je v četrtek zvečer zgodil krvavi strelski obračun. Obsojeni nadlegovalec žensk Jarrod W. Ramos je, oborožen s puško in dimnimi granatami, vdrl v uredništvo časopisa Maryland's Capital Gazette in začel streljati. Ubil je pet ljudi, 65-letno urednico posebnih prilog Wendi Winters, 34-letno Rebecco Smith, 59-letnega kolumnista Roberta Hiaasena, 61-letnega urednika Geralda Fischmana in 56-letnega pisca Johna McNamaro.

Policisti so tik po Ramosovem vdoru prispeli na kraj dogajanja, a prepozno, da bi preprečili tragedijo.
Policisti so tik po Ramosovem vdoru prispeli na kraj dogajanja, a prepozno, da bi preprečili tragedijo.

Zaposleni, ki so preživeli, opisujejo, da se je pisarna, ko jih je 38-letnik napadel, v hipu spremenila v vojno območje. Moški je po vstopu začel streljati, nekaterim zaposlenim se je uspelo skriti pod pisalne mize, za druge je bilo prepozno. Nenadoma se je ustavil, sedel je za eno od pisalnih miz, tam so ga nazadnje našli policisti. Ti so storilca prijeli kmalu po vdoru v stavbo, kjer so prostori časopisa, a prepozno, da bi lahko preprečili tragedijo. O motivu še molčijo. Neuradno se je 38-letnik spravil nad časnikarje, da bi se jim maščeval za članek, ki so ga objavili leta 2011, potem ko je bil obsojen zaradi nadlegovanja. V članku Jarrod bi bil rad vaš prijatelj je bilo opisano, kako je po facebooku nadlegoval bivšo sošolko: nekaj mesecev jo je bombardiral s sporočili, v katerih jo je imenoval z vulgarnimi imeni, in ji pisal, naj se ubije.


Tudi uredništvo časopisa je pred strelskim obračunom na družabno omrežje prejelo nekaj groženj, ni pa še znano, ali jih je zapisal Ramos. Znano pa je, da časopisu ni bil naklonjen in ga je leta 2013 celo tožil zaradi obrekovanja, a tožbo izgubil, saj mu na sodišču ni uspelo dokazati, da zapisano ni bilo resnično. Pozneje se je nad časnikarji in časnikom znašal prek twitterja, kjer je med drugim zapisal, da »bi bil vesel, če bi časopis nehal izhajati«, še bolj pa, če bi dva novinarja »nehala dihati«. Kot je povedal upokojeni uslužbenec časopisa Tom Marquardt, jim je Ramos večkrat grozil, zato so hoteli leta 2013 doseči prepoved približevanja. Ramosov napad vsekakor ni bil presenečenje za njegovo nekdanjo žrtev nadlegovanja; ta je po tokratnem krvavem obračunu povedala, da je že pred leti opozorila policiste, da je Ramos potencialni serijski morilec. »Prekleto zmešan je,« je dejala in še, da se je takrat nanjo spravil popolnoma brez razloga. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije