KARTELNI NAPAD

Vdrli v zapor in izpustili 30 jetnikov

Oboroženi pripadniki kartela Sinaloa napadli policiste. Preprečili aretacijo sina El Chapa, na ulicah prava vojna.
Fotografija: Sedi v Alcatrazu Skalnega gorovja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sedi v Alcatrazu Skalnega gorovja. FOTO: Reuters

Culiacan – Potem ko so njegovega očeta zaprli v strogo varovano ustanovo ADX Florence v Koloradu, ki slovi kot Alcatraz Skalnega gorovja, je Ovidio Guzman prevzel vodilno vlogo znotraj kartela Sinaloa, največjega dobavitelja drog v ZDA. Toda mehiške oblasti so stopile na rep tudi sinu zloglasnega El Chapa, ki so ga pred meseci med drugim zaradi pranja denarja in mamilarskih poslov obsodili na dosmrtno ječo in še trideset let. Ovidia so oblasti izsledile v stanovanjskem poslopju in ga poskušale aretirati, pri tem pa sprožile pravo vojno na ulicah mehiškega mesta s 750.000 prebivalci.


Pripadniki razvpitega kartela so se zakrinkani in s strelnim orožjem spravili na policijo in vojsko, ki se je zavoljo vnovične vzpostavitve varnosti raje umaknila in opustila postopek aretacije. Toda to ni ustavilo nadaljnjih neredov in napadov. Guzmanovi podporniki in sodelavci so namreč pozneje vdrli v zapor Aguaruto v Culiacanu, uspešno pokorili paznike in osvobodili okoli trideset zapornikov, grozili in streljali pa so tudi pred pisarno tožilstva. Izmenjava ognja je zajela vse mesto, ranjenih pa je bilo več pripadnikov policijskih vrst in vojske, poročajo tuji mediji, številne stavbe so poškodovane, zažganih je mnogo vozil, skupili naj bi jo tudi nedolžni mimoidoči; oblasti morebitnih smrtnih žrtev še niso potrdile, a številni posnetki in fotografije strašijo, da so na ulicah Culiacana trupla.

V Culiacanu je izbruhnila prava vojna. FOTO: Reuters
V Culiacanu je izbruhnila prava vojna. FOTO: Reuters
Guzman se je tokrat očitno izmaknil roki pravice, a vprašanje, za kako dolgo, na udaru pa je tudi njegov brat Alfredo, ki se je bratu pridružil na vrhu mamilarske združbe po očetovi zadnji aretaciji in obsodbi. Toda bratoma trda prede, poročajo mediji, saj ju v kartelu ne sprejemajo kot sposobnih za vodenje, zato se za oblast vztrajno borita proti soustanovitelju kartela Ismaelu Zambadi, ki je znan kot El Mayo. Brata, znana kot Los Chapitos, menda predvsem uživata substance, ki jih kartel preprodaja, in se zabavata ter očetov imperij vodita v pogubo, jima očitajo drugi pripadniki.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije