Droga v telesnih odprtinah

Mlada avstrijska Korošca sta heroin in kokain kupovala v Sloveniji. Štiri leta in pol bo zaprt 22-letnik, 18-letnik jo je odnesel s tremi leti.
Fotografija: Zavojčke z mamili sta tihotapila tudi v telesih. FOTO: Avstrijska policija
Odpri galerijo
Zavojčke z mamili sta tihotapila tudi v telesih. FOTO: Avstrijska policija

Ponedeljek, 13., je bil nesrečen dan za dva mlada avstrijska Korošca, ki sta včeraj morala na deželnem sodišču v Celovcu stopiti pred sodnika Michaela Schofneggerja. Ta jima je po včerajšnjem sojenju tudi izrekel strogo zaporno kazen. Avstrijca – po zapisih s sodišča naj bi šlo za odvisnika od prepovedanih drog – sta mamila najprej kupovala pri nas, nato pa jih v svojih telesnih odprtinah pretihotapila v Beljak, kjer sta jih nekaj preprodala naprej, nekaj pa porabila kar zase.

Tako sta se leta 2018 večkrat odpravila z osebnim vozilom v Slovenijo in pri nas nabavila mamila, ki sta jih nato skrila v avtu ali pa kar v svojih telesih. In čeprav je bil še v obtožbi govor o precej velikih količinah (obtožili so ju, da sta v Avstrijo prepeljala okoli 2,5 kilograma heroina zelo velike čistoče ter še poldrugi kilogram kokaina), so se na sojenju številke spremenile. Na njem sta obtoženca priznala, da sta pretihotapila okoli 600 gramov heroina ter okoli 180 gramov kokaina – toda količina ni igrala odločilne vloge pri odmeri kazni, ki za tovrstna dejanja sega do 15 let zapora.

Starejši, 22-letni obtoženec je namreč bil že dvakrat kaznovan, nazadnje prav pred sodnikom Schofneggerjem, v slednjem primeru pa je bila kazen preložena zaradi namena 22-letnika, da se iztrga iz odvisnosti: »Toda zatem ste nadaljevali na tak način, ki je zelo redek,« je pripomnil sodnik. Pretirano ni pomagal niti zagovor odvetnika 22-letnega obtoženca Phillipa Tschenitza, ki je tihotapljenje opravičeval tako: »Oba obtožena dejanj nista počela iz zabave pa tudi nista luksuzno živela z zasluženim denarjem. Preprodajala sta izključno zato, da bi zadovoljila svojo odvisnost.«

Zdaj bo 22-letni obtoženec po sodbi sodišča moral za zapahi prebiti štiri leta in pol, njegov 18-letni pajdaš pa jo je odnesel s tremi leti zapora, od tega bo v zaporu najmanj leto dni. Visoko kazen sta sprejela oba obsojenca, tožilka pa glede izrečene kazni še ni podala svojega stališča – tako sodba še ni pravnomočna. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije