TRAGEDIJA

Zabodla ga je, on jo pa še kar ljubi

Objavljeno 11. september 2019 19.10 | Posodobljeno 11. september 2019 19.10 | Piše: Boštjan Celec

Iztok Štupica prosi, da njegovi Maji Zajec znižajo štiriletno kazen. Spremenil prvotno izpoved in začel trditi, da se je sam nabodel.

Partner, mati in babica Zajčeve prosijo za milost. FOTO: MARKO FEIST
LJUBLJANA – Zadnje besede so pripadle 44-letni Maji Zajec. »Imam ga rada, želela sva ustvariti družino. Bil je to običajen partnerski ravs, šlo je za nesrečo. K njemu sem šla z namenom, da umirim situacijo.« S tem se je končala pritožbena seja višjih sodnikov, ki bodo razsodili, ali jo je okrožna kazenska sodnica Ana Testen upravičeno obsodila na štiri leta zapora zaradi poskusa uboja. »Ali drži, da ste v spalnici s kuhinjskim nožem znamke Rogiso, skupne dolžine 33 centimetrov in dolžine rezila približno 20 centimetrov, zabodli Iztoka Štupico, ki je ležal na postelji?« jo je ta pobarala v okrožnem postopku. »Ne,« je odvrnila Zajčeva in dodala, da je nož res imela v roki, a ne zato, ker bi hotela partnerju vzeti življenje.

Vi ste ga!

Zgodilo se je 29. septembra lani na Sneberski cesti v Ljubljani. Medtem ko je Štupica po sporu odšel v spalnico in legel, je do njega prišla z nožem v roki in ga zabodla v zgornjo levo polovico prsnega koša. Zaradi hitre zdravniške pomoči njegovo življenje ni bilo ogroženo. Dejanje je storila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi pomirjeval, v krvi je imela med 1,7 in 1,8 g/kg alkohola.​

Šlo je kvečjemu za povzročitev hude telesne poškodbe iz malomarnosti, meni obramba.
image
»Ni šlo za naklepno dejanje,« meni odvetnica Cerarjeva. FOTO: MARKO FEIST

»Rekla mi je, da ima vsega dovolj in da me bo ubila. Nenadoma sem začutil bolečino,« je Štupica pripovedoval policistom. Ona pa: »Nenadoma sem opazila, da sem ga zabodla. Nož se je sam zapičil vanj. Ne vem, zakaj sem imela nož. Nisem ga imela namena poškodovati.«
V preiskavi je on spremenil zgodbo in odločno zanikal, da bi policistom rekel, da mu je pred dogodkom zapretila, da ga bo ubila: »Tega ne bi rekla niti psu.« Ona pa: »Naslonila sem se nad njega, sploh nisem razmišljala, da imam nož v rokah, nenadoma se je dvignil in nož je sam zdrsnil vanj.« Torej naj bi se nabodel sam, rezilo pa se je zarilo med osem in 10 centimetrov globoko v telo.

23 odstotkov kazni je že odslužila.

Ob koncu okrožnega sojenja jo je objel in poljubil. Brez nje ga je vsak dan manj, je dejal in odločno zavrnil očitek iz obtožbe, da ga je partnerica poskušala umoriti. Izvedenec za medicino je bil mnenja, da bi bilo lahko njegovo življenje brez zdravniške pomoči ogroženo, a Štupica se z njim ni strinjal. Da ni bila rana nič posebnega in da bi preživel tudi brez zdravniške pomoči na samotnem otoku, naj bi mu namreč zatrdil prijatelj zdravnik.
Tudi on je sicer na glavni obravnavi vztrajal, da je skočil pokonci in se nabodel sam. Sodnica je pripomnila, da se sliši nenavadno, da je »kar skočil kot panter,« a ji je odvrnil, da je to njegov način in da vsakič tako vstane, tudi zjutraj, »saj nikoli ne poležavam«.
Sodba za Zajčevo se je glasila: »Nož v telo ne zdrsne kar sam, za kaj takšnega je potrebna določena sila. Vi ste ga zabodli,« je sporočila sodnica. Zaradi poskusa uboja jo je obsodila na štiri leta zapora, saj so bili tudi strokovnjaki mnenja, da je morala biti za tako rano uporabljena vsaj manjša, če ne srednja sila.

Res je čudno, a se je sam

Nad sodbo se je pritožila odvetnica Alenka Cerar in pritožbenim sodnikom predlagala razveljavitev okrožne sodbe. »Ni šlo za naklepno dejanje. Ko se mu je približala z nožem, ga ni imela namena zabosti. Prišlo je do situacije, da se je oškodovanec nenadoma dvignil in se je na nož – pa naj se to sliši še tako čudno – nabodel sam.«
A tudi tožilstvo je ponergalo zaradi odločitve okrožne sodnice. »Z direktnim naklepom ga je zabodla, on pa tega ni mogel pričakovati.« Predlagalo je zvišanje kazni na šest let zapora.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO »Nož v telo ne zdrsne kar sam,« je sklenila okrožna sodnica in jo obsodila na štiri leta zapora. FOTO: Guliver/Getty Images

Odločil bo senat višjih sodnic v sestavi Alijana Ravnik, Alenka Gregorc Puš in Milena Jazbec Lamut. Kar malce razočarano je delovala Maja Zajec pred sklicem njihove seje, ko je od odvetnice izvedela, da tega dne še ne bo izvedela za njihovo odločitev, saj si običajno vzamejo nekaj časa, preden pisno izdajo sodbo: »A to pomeni še dva tedna negotovosti?«
V sodni dvorani se je pojavil tudi odvetnik Žiga Klun. Zakaj? »Pred nekaj dnevi je prišel k meni oškodovanec. Rekel mi je, da je razmerje med njim in Majo še vedno na najvišji možni ravni.« Štupica ga je torej najel, da poskuša prepričati višje sodnike, naj Zajčevo oprostijo, saj da ni kriva, če pa že – tako trdi tudi njena zagovornica –, je zagrešila kvečjemu kaznivo dejanje povzročitve hude telesne poškodbe iz malomarnosti. »Dva se imata rada, v partnerskih odnosih pa kdaj pač izbruhne spor, čisto življenjsko gledajmo na to. Ni moglo iti za očitano ji kaznivo dejanje,« je dejal Klun.

Niti psu ne bi rekla, da ga bo ubila.

Vodstvo ženskega zapora na Igu je celo zaprosil za pisno mnenje o tem, kakšna zapornica je obsojenka. »Vzorna, spoštljiva, spoštuje pravila v zavodu, dela, svoje naloge opravlja kakovostno in pravočasno. Njen odnos do obsojenk in zaposlenih je dober, redno je hodila na terapevtsko skupino odvisnosti od alkohola, kazen korektno prestaja,« so se glasile pohvalne besede na račun Zajčeve, ki je 23 odstotkov prisojene ji zaporne kazni že odslužila.
Sodišču je pisala tudi skupina zapornic z Iga. Tudi te so Zajčevo pohvalile, da vsem pomaga in da je zaslužna za dobro vzdušje v zavodu. Pritožbene sodnice so povedale, da so prejele še eno pismo, in sicer Majine matere, v katerem jih naproša za znižanje kazni hčeri. »Ne le ona, za nižjo kazen sta pisala tudi babica in partner,« je pripomnila Zajčeva. 
Deli s prijatelji