OGROŽENA BREZ ZAŠČITE

Za ugrabitev mu sodijo znova

Prvostopenjsko sodbo Branku Mrkunu je višje sodišče razveljavilo.
Fotografija: Branko Mrkun se ponosno zagovarja zaradi ugrabitve, ob njem njegov zagovornik Matej Sršen. FOTO: Mojca Marot
Odpri galerijo
Branko Mrkun se ponosno zagovarja zaradi ugrabitve, ob njem njegov zagovornik Matej Sršen. FOTO: Mojca Marot

CELJE – Na celjskem sodišču se je z branjem obtožnice tožilke Ksenje Cizl začelo ponovno sojenje Branku Mrkunu, ki mu obtožnica očita, da je 20. aprila lani okoli 21.20 v eni od garaž na Trnoveljski cesti v Celju pričakal in s pištolo prisilil svojo nekdanjo partnerico Danico Doberšek, da je šla z njim v njegov avto, kjer ji je levo roko zvezal za prestavno ročico in se z njo odpeljal do poslovno-stanovanjskega objekta v Lešjah pri Vojniku, kjer jo je v praznem prostoru posadil na stol, jo zvezal in ji začel groziti z ubojem. Nad njo naj bi se izživljal kakšne tri ure in ji vmes večkrat zagrozil, da ji bo rezal prste vsakič, ko se bo v odgovoru na njegovo vprašanje zlagala. Ker se drugače ni mogla upirati, mu je obljubila, da bo podpisala papirje, da bo dobil nazaj hišo, ki jo je sodišče v njunem dolgoletnem pravdnem sporu na koncu dodelilo njej, prav tako mu je morala obljubiti, da ne bo šla na policijo. Šele takrat ji je prerezal trakove, s katerimi je bila zvezana, in jo odpeljal nazaj v Celje.

Branka Mrkuna je prvostopenjsko sodišče obsodilo na dve leti in štiri mesece zapora, a se je pritožil, celjsko višje sodišče pa je zadevo vrnilo v ponovno sojenje in mu 5. julija odpravilo pripor, v katerem je bil vse od takrat, ko so mu policisti odvzeli prostost. Razlog za razveljavitev sodbe je bizaren: bistvene kršitve kazenskega postopka, saj je Mrkunu sodila okrajna sodnica, ki je na okrožno prišla za tri leta, kar pa pomeni, da je bilo njeno sojenje nezakonito. O vsebini zato višji sodniki sploh niso odločali. A medtem ko je Mrkun v spremstvu svojega zagovornika Mateja Sršena na celjsko sodišče prišel s prostosti, oškodovanke v tem postopku Danice Doberšek na sodišče ni bilo, kar je že napovedala v posebnem pismu, ki smo ga prejeli v našem uredništvu.

Sodišče je namreč Mrkunu na njeno pobudo 23. julija odredilo začasno prepoved približevanja na 200 metrov, a sama, tako pravi, je ostala nezaščitena. In ker se svojega krvnika preveč boji, je na sodišče, dokler ji ne bodo zagotovili zaščite, ne bo. Mrkun je sicer pred novo sodnico Marijano Topolovec Dolinšek še enkrat podal svoj zagovor, v katerem je zavrnil nekatere navedbe oškodovanke. Njegov zagovornik pa je v nadaljevanju podal predlog, da bi sodišče vendarle izvedlo rekonstrukcijo dogodka in si ogledalo oba kraja kaznivega dejanja, tako v Lešju kot na Trnoveljski cesti v Celju. To je obramba že predlagala na prvem sojenju, a je sodnica predlog zavrnila. Obramba je predlagala še, da bi sodišče postavilo kliničnega psihologa tudi za oškodovanko, kar pa je tožilka Ksenja Cizl odločno zavrnila. Sojenje se bo nadaljevalo 22. novembra, saj mora sodišče najprej izdelati oceno ogroženosti oškodovanke, zato o drugih dokaznih predlogih še ni odločilo. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije