OBTOŽNICA

Za Teš 6 14 obtoženih

Objavljeno 21. maj 2020 19.47 | Posodobljeno 21. maj 2020 19.47 | Piše: I. R.

Med njimi Uroš Rotnik in podjetje Alstrom. Obtožnica obsega kar 1322 strani.

Cena projekta Teš 6 je po prvotnih načrtih znašala 650 milijonov evrov, v naslednjih letih pa se je zaradi slabega vodenja podražil na 1,41 milijarde evrov. FOTO: Tadej Regent
Specializirano tožilstvo je na celjsko okrožno sodišče vložilo obtožnico zoper 12 slovenskih in tujih fizičnih oseb ter eno slovensko in eno tujo pravno osebo zaradi več kot 250 milijonov evrov oškodovanja pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6).
image
Med obtoženimi je po neuradnih podatkih tudi Uroš Rotnik. FOTO: Brane Piano

Obtožnica se nanaša na skupno 24 kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja ter pomoči pri tem. Sodišče je odredilo prevod v nemški in francoski jezik, sledilo bo vročanje obtožnice s pravnim poukom o pravici do vložitve ugovora. »Čeprav smo se na sodišču obravnavanja te obsežne in zahtevne zadeve lotili takoj, z vso resnostjo in po svojih najboljših zmožnostih, pa je že zdaj mogoče napovedati, da bo reševanje tega primera zagotovo terjalo določen čas,« po poročanju STA pravi predsednica Okrožnega sodišča v Celju Petra Giacomelli.

Gre za izjemno obsežno zadevo, saj ima obtožnica 1332 strani, tožilstvo pa je k njej priložilo še 45 prilog. Celoten spis (brez sedaj vloženih prilog) tako obsega več kot 70.000 listov.
Po neuradnih podatkih so se v obtožnici znašli nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik, vodja projekta Teš 6 Bojan Brešar, lobist Peter Kotar in njegovo podjetje Sol Intercontinental, direktor podjetja CEE Boštjan Kotar, zaposleni iz Teša Jože Lenart, Jože Dermol, Darko Weiss in Miran Leben, vodja prodaje elektrarn v družbi Alstom Power Frank Lehmann, nekdanji izvršni direktor Alstoma Austria Josef Reisl, finančni strokovnjak Bogdan Pušnik ter davčni svetovalec Darko Končan. Obtoženo je tudi francosko podjetje Alstom Power.
250 milijonov evrov naj bi bila vredna škoda.


Postopek v zadevi Teš 6 poteka že več let, zaradi česar je na sodišče letelo precej kritik. Kriminalisti so začeli konec 2010. zbiranje obvestil, prve hišne preiskave so opravili junija 2012. Oktobra 2014 so na tožilstvo vložili ovadbo, tožilstvo je že čez en mesec na celjsko sodišče vložilo zahtevo za preiskavo proti desetim osumljencem z nekdanjim direktorjem Teša Rotnikom na čelu. Tam pa se je začelo zapletati, saj je sodišče za sklep o uvedbi preiskave potrebovalo 27 mesecev. Preiskavo je končalo konec junija lani in gradivo dostavilo tožilstvu. Tam so se nato lotili pisanja obtožbe in instrukcijski rok za njeno pripravo večkrat podaljšali. 
Deli s prijatelji