IZGON

Za šest let na hladno

Arber Pintolli mora zaradi poskusa uboja za zapahe. Z Makedoncem je obračunal na križišču.
Fotografija: Arber Pintolli bo po prestani kazni tudi izgnan iz države. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Arber Pintolli bo po prestani kazni tudi izgnan iz države. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – Šest let zapora in tri leta izgona iz države si je 21-letni državljan Kosova Arber Pintolli prislužil zato, ker je 2. novembra lani nekaj po pol peti uri popoldne na križišču Barjanske ceste in Ceste dveh cesarjev v Ljubljani poskušal vzeti življenje leto dni starejšemu Makedoncu Ajhanu Dervišovskemu. Ta je, čakajoč na zeleno luč, sedel v audiju TT, ko je do njega pristopil Pintolli. Okno je imel napol odprto, Kosovar pa ga je skozenj najprej boksnil in ga s koničastim predmetom trikrat pičil v roko. Kot je pojasnil sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča Marko Češnovar, je glede na obliko poškodb najverjetneje šlo za nožu podoben predmet, in ne za majhen izvijač, kot je v zagovoru trdil obtoženi.

No, Dervišovski, ki je pri tem utrpel rane na levi rami, levi nadlahti in v predelu desne prsne mišice, se je umikal na desno stran vozila in se tako po prepričanju tožilke Maše Podlipnik poskušal izogniti še hujšim poškodbam. Nato je z avtom pobegnil. »To je storil pri rdeči luči na semaforju, kar pomeni, da je bil tako prestrašen, da je tvegal celo prometno nesrečo,« je spomnila tožilka, ki je za Pintollija predlagala pet let zapora. Na srečo je v napadu utrpel le lahke telesne poškodbe. V zagovoru je sicer Pintolli zatrjeval, da je bil napad posledica oškodovančevega predhodnega izzivanja in provokacij. Po drugi strani pa je Dervišovski zanikal kakršne koli provokacije in kot možen razlog napada navedel, da je on skupaj z očetom in stricem poleti 2017 fizično obračunal z obtoženčevim očetom, zaradi česar je zoper njih v teku kazenski postopek na ljubljanskem okrajnem sodišču.
Po mnenju obrambe bi lahko kvečjemu govorili o povzročitvi lahke telesne poškodbe, kar, kot spomni odvetnik Janez Koščak, Pintolli od vsega začetka priznava. »Ne priznava pa naklepa, da je nekomu hotel vzeti življenje,« je poudaril in dodal: »Dejstvo je, da je obtoženi žal imel napačen občutek, da ga oškodovanec ogroža, in je žal popolnoma napačno odreagiral.« Sodnik je na koncu sklenil, da ni šlo za direkten, ampak eventuelen naklep. Torej, da ga ni hotel ubiti, ampak da je sprejel dejstvo, da se to lahko zgodi. Na to kažeta predvsem način storitve kaznivega dejanja in uporabljeno orožje. Poudaril je, da bi oškodovanec, če ne bi deloval prisebno, lahko dobil usodne poškodbe. Priče so povedale tudi, da ga je Pintolli že prej iskal.

Čeprav obe družini poudarjata, da so poravnali medsebojne spore, pa, kot spomni sodnik, zaradi tega obtoženi ne more dobiti nižje kazni. Kaznivo dejanje namreč ni usmerjeno le proti oškodovancu, ampak tudi zoper temeljne vrednote in načela slovenskega pravnega reda. Kljub mladosti se pri Pintolliju, kot je še dodal sodnik, kažeta njegova maščevalnost in nagnjenje k nasilnemu izvrševanju sporov. Spomni na dogodek iz ljubljanskega pripora, kjer je napadel sopripornika, zaradi česar ga je sodišče že kaznovalo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije