Z nožem naj bi se le branil

David Batič naj bi kmalu izvedel, kaj mu bo prineslo drugo sojenje. Prvič so mu za poskus uboja naložili pet let zapora.
Fotografija: Prvič je bil David Batič obsojen na pet let zapora. FOTO: SN
Odpri galerijo
Prvič je bil David Batič obsojen na pet let zapora. FOTO: SN

V drugi polovici aprila naj bi bila predvidoma znana usoda 21-letnega Kamničana Davida Batiča, ki je bil zaradi prelivanja krvi na Hubadovi za Bežigradom 8. novembra 2018 enkrat že obsojen na pet let zapora, nato pa je bila sodba razveljavljena.

Vsaj tako pričakuje njegov zagovornik, odvetnik Milan Vajda, ki sicer po zaslišanju izvedenca medicinske stroke, ki je za potrebe tega postopka izdelal mnenje o poškodbah oškodovanca, pričakuje tudi spremembo obtožnice – po kateri njegovemu klientu ne bi očitali več poskusa uboja, temveč povzročitev hude telesne poškodbe. Kot nam je povedal Vajda, je izvedenec ocenil, da bi se rane oškodovanca namreč zacelile tudi same in zaradi poškodbe ne bi umrl. Vajda je sicer tožilki Katjuši Čeferin že na začetku marca namignil, da bi se v primeru modifikacije obtožnice lahko dogovorili celo za priznanje krivde.

David Batič je obtožen, da je z nožem v hrbet dvakrat zabodel Evrisa R. in s tem zagrešil poskus uboja. Ena rana je bila globoka pet, druga pa deset centimetrov, je bilo navedeno v obtožbi, ker pa rezilo ni poškodovalo življenjsko pomembnih organov ali žil, so napadenemu v kliničnem centru rešili življenje. V preiskavi je Batič dejal, da ni imel nikomur namena vzeti življenja in da se je le branil.
 

Sam poklical 112


Tega dne naj bi, kot je dejal, poklical Dina D., naj pride na Hubadovo, da se pomenita glede avta in motorja, ki naj bi ju ukradel Batiču. Dino je prišel skupaj z Evrisom, ta naj bi začel nanj vpiti, vnel se je pretep in naenkrat se je znašel na tleh. Trenutka, ko naj bi izvlekel nož, pa se menda ne spominja. Je pa takoj, ko je videl, da je Evris ranjen, poklical na 112 in počakal na prihod policistov, je še dejal obtoženec in pripomnil, da dopušča možnost, da se je Evris zabodel sam. Tudi na ponovljenem sojenju je Batič obžaloval, da se je to zgodilo, in poudaril, da ni imel namena komu vzeti življenja oziroma ga sploh poškodovati. Počutil naj bi se namreč ogroženega, saj sta ga napadla dva.

Pripoved Evrisa in Dina je bila popolnoma drugačna. Prvi je trdil, da ga je Batič, takoj ko je izstopil iz avta, zabodel, proti Dinu pa se je drl: »Ubil vas bom!« »Ko je Batič videl, da sem zaboden, pa je dejal, naj se z njim ne zaj......« je še dejal oškodovanec.

Na prvem sojenju je bil Batič torej obsojen na pet let zapora, preklicali pa so mu tudi pogojno obsodbo. Kar dvakrat je bil mladenič namreč že obsojen zaradi nasilja v družini, zaradi novega primera nasilništva pa so mu pred časom za nekaj časa celo odredili prepoved približevanja materi. Ta pa naj bi, smo izvedeli, sinu kljub temu pomagala pri nakupu dveh popolnoma neprimernih predmetov: noža in solzivca. »Odkar sem prišel iz zapora, ju vedno nosim s seboj,« je že v preiskavi dejal Batič. Tudi obtoženčeva mati je bila sicer priča obračunu, med drugim je dejala, da je šlo za zelo brutalen napad na njenega sina in da bi se v njegovem primeru tudi ona branila. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije