PRESTRAŠENI

V Kamniku zažigajo avtomobile

Objavljeno 01. avgust 2020 20.05 | Posodobljeno 01. avgust 2020 20.05 | Piše: Lovro Kastelic

Vozili zgoreli stanovalcema istega bloka. Pod citroënom krpa, prepojena z vnetljivo snovjo.

Približno na tem mestu so videli ostanke z vnetljivo snovjo prepojene krpe.
 »Res potrebujemo nočne straže?« se sprašujejo te dni po Kamniku, kjer se je zgodil kar dvojni požar. Še več, obakrat je zagorelo na istem kraju, in sicer v prav mirni Samostanski ulici v samem središču mesta. Prvič se je zgodilo že v noči na ponedeljek, ob dveh zjutraj, drugič v noči na sredo, ob štirih zjutraj. Obakrat sta zagoreli osebni vozili. Prvič so se kamniški gasilci z ognjenimi zublji spopadali kar debelo uro, ogenj pa je švignil čisto do vrha nekajnadstropnega večstanovanjskega objekta s hišno številko 5. Drugič pa je ogenj prebudil prav vse stanovalce, ti so nemudoma zapustili svoja stanovanja in šli svoji sosedi pomagat pogasiti njeno nekaj let staro vozilo.

21.500 evrov škode je vsega skupaj.

Prvič je zagorel upokojenčev več kot rabljen scenic, drugič nekaj let mlajši citroën socialne delavke. Ne prvi ne druga nimata, kot so nam povedali, prav nobenih neporavnanih računov, ne samo da nista več najmlajša, sta zelo urejena domačina, takšna, kot so tudi preostali prebivalci omenjene stavbe. Zato bo kriminalistom bržčas še toliko težje najti vzrok objestnega ali celo načrtovanega dejanja.
image
Že drugič v tem tednu so stanovalce prebudili ognjeni zublji. 

In kaj pravi policija? »Ponoči, 27. julija, smo bili obveščeni o požaru na vozilu na Samostanski ulici v Kamniku. Zagorelo je osebno vozilo renault scenic, ki je bilo parkirano ob večstanovanjski zgradbi. Zaradi požara je bila poškodovana tudi fasada na objektu. V dogodku je nastalo skupno za okoli 15.500 evrov škode,« je povedal Tomaž Tomaževic z ljubljanske policijske uprave. »Tudi včeraj ponoči smo bili obveščeni o požaru na vozilu na tem kraju, tokrat je pogorel celoten prednji del vozila citroën C3. Nastalo je za okoli 6000 evrov škode.« Pa še to: »V obeh primerih so posredovali tudi gasilci, ki so požar pogasili, ter policisti, ki so zavarovali kraj dogodka ter opravili ogled. O obeh dogodkih zbirajo obvestila ter nadaljujejo preiskavo zaradi suma kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti.«

Prvi začel gasiti hišnik

Domačini so enotni: vsi po vrsti so nam dopovedovali, da je šlo v obeh primerih za podtaknjena požara. Podobno je razpredal tudi hišnik in sosed obeh oškodovancev. »Stopite noter, nekaj vam bom pokazal,« je povabil. Prižgal je računalnik in se odpravil na spletno stran, kjer so bile fotografije, posnete takoj po drugem požaru. »Ali vam tole kaj pove?« nas je vprašal. Na tleh pod pravkar pogašenim vozilom je bilo opaziti vidne ostanke goreče in z vnetljivo snovjo prepojene krpe. »Nastavljeno, podtaknjeno?!« je dejal. Potem pa sklenil: »In če ne bi avto sam od sebe zapeljal meter in pol naprej, bi ta krpa, ki jo je nekdo pahnil pod motor vozila, zgorela in nobenega dokaza ne bi bilo več.« Hišnik je bil tudi prvi, ki je prijel za cev in začel gasiti.
Ko je gorelo, so prišli iz hiš tudi številni drugi. Med njimi tudi soseda iz hiše nasproti. »Sem na obisku pri mami, tako mami kot tudi vsem drugim pa se zdi vse skupaj zelo čudno, skrivnostno in skrb vzbujajoče. Resda imajo sosedje menda neke težavice s parkiranjem svojih vozil, naša ulica je vendarle izjemno ozka, toda da bi šel kdo samo zaradi tega podtaknit kar dva požara, mislim, pa saj to se ne dogaja niti v bolj nevarnih krajih?!«

Sogovornica je včeraj tolažila tudi oškodovanko: »Gospa je bila čisto iz sebe, v šoku.« Spominja se, da ji je tudi torkov oškodovanec pomagal gasiti avto. 
Deli s prijatelji