DROGE NA VELIKO

V hiši skrivali dve kili in pol mamil

Kriminalisti v Ljubljani odkrili kokain in heroin. Odvetnik Aljoše Pajsarja trdi, da je bila hišna preiskava nezakonita.
Fotografija: Aljoša Pajsar se vztrajno skriva za mapo. Foto: Mojca Marot
Odpri galerijo
Aljoša Pajsar se vztrajno skriva za mapo. Foto: Mojca Marot

Konec maja lani so celjski kriminalisti med hišno preiskavo na Zabretovi v ljubljanskih Mostah našli ter zasegli 1,3 kilograma kokaina in 1,1 kilograma heroina. Gre za hišo, v kateri poleg drugih družinskih članov živi Aljoša Pajsar, eden od osmerice obtoženih, ki so se po prijetju znašli v priporu.

Pajsar naj bi prek Laščana Agrona Beriše in še petih prekupčevalcev oskrboval odvisnike s prepovedano drogo na širšem celjskem in tudi mariborskem območju, skupaj naj bi jih bilo okoli 75, pri čemer naj bi eden od njih zaradi predoziranja umrl. A Pajsar ves čas vztraja, da je nedolžen, zato je krivdo za očitana kazniva dejanja zavrnil. Sojenje zanj se še ni začelo, ker je njegov odvetnik Blaž Tomažin Bolcar že na predobravnavnem naroku zahteval izložitev vseh predmetov, ki so jih kriminalisti zasegli med hišno preiskavo.


Na celjskem sodišču se je zato do zvrstilo že nekaj predobravnavnih narokov, na katerih želi sodišče razjasniti, ali je bila hišna preiskava odrejena in opravljena zakonito ali ne. Policisti in kriminalisti naj bi namreč v rokah držali odredbo za preiskavo celotne hiše, Pajsarjev zagovornik pa se trudi dokazati, da je hiša iz dveh ločenih bivalnih enot, in da nalog za preiskavo, ki so jo policisti in kriminalisti opravili v stanovanju Veronike Pajsar, sestre Aljoše Pajsarja, ni bila opravljena zakonito.
 

Pobrali telefone


Sodnica Mojca Turinek je v zvezi s tem na celjskem okrožnem sodišču zaslišala Igorja Zupanca, ki je kot policist posebne policijske enote sodeloval pri hišni preiskavi. Povedal je, da je skrbel za varovanje med postopkom, da nihče od prisotnih ne bi uničil kakšnih dokazov, med preiskavo pa so prijeli enega osumljenega, ki so mu tudi odvzeli prostost.

Dejal je, da je bilo vsem članom družine pojasnjeno, kaj počnejo in kaj preiskujejo, spomnil se je tudi tega, da je bila sestra osumljenega takrat noseča. Kot je dejal, se spomni, da je šlo za hišo iz dveh etaž z zunanjim stopniščem. Da je bila precej presenečena, ko so policisti in kriminalisti vdrli v njeno stanovanje, ki naj bi bilo povsem ločeno od drugih delov v hiši, je dejala sestra obtoženega Veronika Pajsar. Povedala je, da njen brat nikoli ne prihaja v njeno stanovanje in da tudi nima ključa.

Sodnica je zaslišala Veronikinega zunajzakonskega partnerja Srđana Vukasinovića, ki je povedal, da je prav on odprl vrata, in ko je zagledal policista s puško v rokah, mu je rekel, naj to umakne, ker je za njim noseča ženska. »Potem so nas posadili v dnevno sobo in rekli, da moramo počakati. Pobrali so nam telefone,« je dejal sodnici. Povedal je, da je obtoženi Aljoša včasih prišel na kavo ali kosilo ob praznikih. Ko je sodnica želela mnenje glede tega, da so tudi v mansardnem stanovanju kriminalisti našli nekaj droge, je vprašanju ostro nasprotoval Pajsarjev zagovornik. A je sodnica vztrajala, pa je priča dejal, da na to ne zna odgovoriti, od kod se je vzela.
 

Naredila se ji je tema


Da se prav ničesar ne spomni, da se ji je naredila tema, ko je pred seboj zagledala oborožene policiste, je dejala tudi babica obtoženega Marija Ana Pajsar. »Prišli so ob šestih zjutraj in butali po vratih. Zbudila sem se in v kuhinji zagledala Ramba s puško. Ko sem ga vprašala, kaj se dogaja, je rekel samo, naj bom tiho. V šoku sem obsedela na stopnicah. In šele naslednji dan, ko sem poklicala na policijsko postajo Ljubljana Moste, so mi povedali, kaj se je dogajalo in kje je zdaj moj vnuk Aljoša,« je dejala na prvem zaslišanju.

Včeraj je vztrajala, dodatno pa poudarila, da se ničesar ne spomni in da ni videla nobenega dokumenta. »Sem vojna veteranka, zato se mi zdi zamalo, da so mi kar vdrli v stanovanje, ker nismo nobena kriminalna združba,« je dejala sodnici. Slednja bo sklep o tem, ali je bila hišna preiskava izvedena zakonito, in o zahtevi za izločitev dokazov, izdala pisno. Šele po pravnomočnosti pa se bo začela glavna obravnava tudi za Pajsarja.

Poleg njega so bili člani kriminalne združbe Luka Benko, Gorazd Bukvič, Agron Beriša, Damjan Vornšek, Luka Blažun in Agron Culjaj. Slednji je poleg Maje Kandorfer, ki ni bila članica združbe, s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde. Beriša je krivdo priznal na predobravnavnem naroku in bil obsojen na dve leti in deset mesecev zapora. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije