PAZITE

Sprehajalec naletel na smrtonostno past

Ptico, ki jo je poškodoval skobec, je tudi posnel. Zaradi polomljenih nog so jo morali usmrtiti.
Fotografija: Lovska kamera, tako imenovana fotopast
Odpri galerijo
Lovska kamera, tako imenovana fotopast

Ko se je Tone Trebar v soboto sprehajal v okolici naselja Nova vas pri Preddvoru, je nekaj korakov od pešpoti naletel na zelo nevarno in tudi prepovedano past za lovljenje živali, imenovano skobec. Ta večja železna past, ki z močnimi čeljustmi, na katere so nanizani ostri zobci, zagrabi žival, pa ni bila prazna – vanjo se je že ujela kanja.

»Verjetno se je ptica v past ujela nekaj ur pred mojim prihodom, saj je bila, ko sem prišel bliže, še živa in je malo prhutala s perutmi. Najprej sem poklical Zavetišče za živali prostoživečih vrst na Muti, ki ga vodi dr. Zlatko Golob. Žal smo hitro ugotovili, da je kanja zelo hudo poškodovana, saj je imela zlomljene noge. Ni preostalo drugega – treba jo je bilo usmrtiti,« nam je nekaj
Kanje niso mogli rešiti. FOTOgrafije: Tone Trebar
Kanje niso mogli rešiti. FOTOgrafije: Tone Trebar
ur pozneje povedal Tone Trebar, član Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Naš sogovornik je o nevarni najdbi obvestil tudi policiste in lovsko družino, ki upravlja lovišče nad Preddvorom.

Našli tudi kamero

Ob prepovedani železni pasti pa je bila, nameščena na drevo v bližini, tudi fotopast, torej kamera, s katero je divji lovec beležil, kaj se bo ujelo. Ker so takšne naprave praviloma povezane z računalnikom ali telefonom, verjetno ne bo težko najti tistega, do katerega vodi elektronska sled. Kot smo izvedeli, je bila kamera še čisto nova, kar nakazuje na to, da se je krivolovec na obronku Nove vasi potikal pred nedavnim.

Nezakonito ubijanje ptic

»Doslej smo verjeli, da je Slovenija nekakšna oaza, kjer so ptice varne pred nezakonitim ubijanjem. Sploh v primerjavi s sosednjo Italijo in balkanskimi državami, kjer je kriminal nad temi živimi bitji vsesplošno razširjen. A že po prvih tednih zbiranja podatkov smo ugotovili, da je tega bistveno več, kot smo verjeli doslej. Zbrali smo že informacije o prek 200 primerih suma o nezakonitem ravnanju,« so o tem, da je nezakonitega ubijanja ptic več, kot smo mislili, že lani poleti sporočili z Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Dodali so še, da so jih presenetile »tudi informacije o lovu ptic ujed s pastmi. Podatki kažejo na razširjeno trgovino s pastmi za tovrstni nezakoniti lov. V zvezi z nezakonitim lovom ptic pevk smo v zadnjih letih na okoljsko inšpekcijo posredovali več prijav zoper konkretne storilce, a inšpekcija ni ukrepala.«

Bo kdo ukrepal?

In tako se lahko samo še vprašamo, ali bodo tisti, ki bi morali, morda ustrezno ukrepali zdaj, ko z Gorenjske poročamo o novem primeru nezakonitega lova. Naj omenimo še enkrat, da v neposredni bližini kraja, kjer je brezvestnež nastavil prepovedano past, potekajo pohodniške poti – tu denimo pelje tista pot, ki se od Preddvora podaljša skozi Mače in nato krene proti Bašlju.
Za konec pa samo še dve vprašanji za brezvestneže, ki po gorenjskih gozdovih puščajo prepovedane pasti. Kaj bi se zgodilo, če bi v močno past, posejano z ostrimi železnimi zobci, stopil kak pohodnik? In kaj bi lahko bilo, če bi vanjo zakorakal otrok? 
Kanje niso mogli rešiti. FOTOgrafije: Tone Trebar
Kanje niso mogli rešiti. FOTOgrafije: Tone Trebar

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije