ZAHRBTNO

Pred umorom lastnega brata naj bi Jaka Ulčnik moril v BiH

Izvedenec trinajst let po umoru. 
Fotografija: FOTO:
Odpri galerijo
FOTO:

CELJE – Jaka Ulčnik naj bi tri mesece, preden je junija 2005 umoril svojega brata, v Bosni in Hercegovini ustrelil Milenka Penavo. Sodni izvedenci so ga večkrat pregledali, zdaj morajo ugotavljati njegovo prištevnost pred trinajstimi leti, čeprav to ne bo spremenilo kazni, ki jo že služi.

Tožilstvo Ulčniku, ki bo letos dopolnil 35 let, očita umor Milenka Penave na zahrbten način. Po njihovih ugotovitvah naj bi marca 2005 z lovsko puško z daljnogledom v kraju Vitina v BiH z 48-metrske razdalje naravnost v glavo ustrelil takrat 38-letnega Penavo, ko se je ta odpravljal v službo. Doma je zapustil tri otroke, stare od tri do devet let, ki so jim preprečili, da bi videli grozljiv prizor na domačih stopnicah.
Slovenija,Bistrica ob Sotli, 29. junij 2005, v zgodnjih jutranjih urah je 22 letni Jaka Ulčnik s pištolo ustrelil 25 letnega Jožeta Ulčnika in 26 letno Nino Lojen. Na fotografiji prizorišče umora Foto: Marko Feist FOTO:
Slovenija,Bistrica ob Sotli, 29. junij 2005, v zgodnjih jutranjih urah je 22 letni Jaka Ulčnik s pištolo ustrelil 25 letnega Jožeta Ulčnika in 26 letno Nino Lojen. Na fotografiji prizorišče umora Foto: Marko Feist FOTO:

Tri mesece pozneje je Ulčnik umoril brata Jožeta in poskusil umoriti še njegovo partnerico. Sodni izvedenci, ki so ga pregledovali, so si tako rekoč podajali kljuke, izdelali so kar tri mnenja glede njegove takratne prištevnosti. Ugotovili so, da je bil prišteven, da je bil sposoben razumeti posledice svojih dejanj, da pa je bil zmanjšano prišteven. Čeprav naj bi se umor v BiH zgodil le tri mesece prej, je Ulčnikov zagovornik Aleš Novak v tem sojenju zahteval novega izvedenca psihiatrične stroke, ki naj bi ugotovil, ali je bil Ulčnik prišteven tudi v času tega umora. Senat, ki mu predseduje sodnica Ingrid Lešnik, je predlogu ugodil.
FOTO:
FOTO:

Kot je pojasnila Lešnikova, je morebitna zmanjšana prištevnost lahko tudi olajševalna okoliščina pri izreku kazni. Dejstvo pa je, da Ulčnik, tudi če bo spoznan za krivega, ne bo sedel niti dneva dlje, kot je že dobil zaradi umora brata in poskusa umora bratovega dekleta, že tedaj so ga namreč obsodili na maksimum, ki je bil takrat mogoč, to je 30 let zapora.

Še ena videokonferenca

Senat je ugodil tudi nekaterim drugim novim dokaznim predlogom obrambe, Ulčnika in okrožne državne tožilke Simone Kuzman Razgoršek. Zaslišali bodo še dve priči, eno po videokonferenci iz Bosne in Hercegovine, ki naj bi pojasnila, da je bil Ulčnik usodnega dne na bencinski črpalki v bližini kraja umora. Senat je ugodil tudi Ulčniku in bodo preverili, ali je mogoče, da je v sedmih urah prišel iz 550 kilometrov oddaljene Vitine na mejni prehod s Slovenijo.

Njegov zagovornik je prepričan, da razloga za obsodbo ni: »Celotna obtožba sloni na posrednih dokazih, na izpovedi priče Franca Peniča.« Ta je Ulčnikov znanec, ki je na sodišču ponovil, da mu je Ulčnik na poti na pijačo povedal, da je v Bosni in Hercegovini nekoga ustrelil, odvrgel puško in se vrnil v Slovenijo. Sojenje naj bi se končalo septembra.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije