NEVARNA VOŽNJA

Pijan z avtom v mopedista

Jožetu Hajšnu za smrtno prometno nesrečo dve leti zapora.
Fotografija: Jože Hajšen je bil na sodišču obupan. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Jože Hajšen je bil na sodišču obupan. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

»Vem, da sem kriv. Pil sem. Priznam krivdo,« je bil na sodišču kratek vidno prizadet 37-letni Jože Hajšen s Črešnjevca pri Oštrcu, vasice nad Kostanjevico na Krki. In bil je obupan ob zavedanju, da je trenutek nepremišljenosti tistega 16. maja lani tudi njegovo življenje postavil na glavo. »Bolje, da bi jaz umrl, mojega življenja je tako ali tako konec,« je pripomnil.

Umrl kilometer od doma

A kolesja časa ne more zavrteti nazaj, prevzeti mora odgovornost za svoje ravnanje. In to le zato, ker se je po službi ustavil na kozarčku ali dveh. Morda treh. Bilo je preveč. Preveč, da bi lahko trezno upravljal volan svojega clia. Po ugotovitvah policistov je imel v krvi najmanj 1,14 promila alkohola, odločno preveč, da bi lahko zbrano vozil avto, in po ovinkasti lokalni cesti od Kostanjevice proti svojemu domu je v Globočicah zapeljal preveč v levo ravno v trenutku, ko je pravilno po svoji strani z mopedom APN 4 pripeljal 86-letni Jože Judež iz Kostanjevice na Krki.
Tudi Judež je bil domačin, nekaj pred sedmo uro zvečer se je vračal iz svojega vinograda, kjer je preživel popoldne. V Zajčkih, kakor domačini pravijo vinorodnemu predelu nad Kostanjevico, je imel svoj vinograd, ki ga je z družino negoval z vso skrbnostjo. Skoraj ni minil dan, da ne bi 86-letnik, ki je dobro skrival svoja leta, sedel na svoj zeleni moped, seveda nikoli ni šel brez čelade, in se odpeljal. Bil je izjemno previden voznik, nikoli ni imel nobene nesreče, kljub letom je bil sposoben voznik, malo pred nesrečo je opravil tudi psihoteste in so mu vozniško podaljšali. Kot neštetokrat je tudi tisti torek zvečer sedel na motor in se odpeljal proti domu. A njegova pot se je kljub prizadevanju reševalcev nujne medicinske pomoči končala le kak kilometer od doma.

Zapeljal levo

»Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih je nesrečo povzročil 36-letni voznik osebnega avtomobila, ki je vozil od Kostanjevice na Krki proti Oštrcu. V naselju Globočice je v ovinku zapeljal na levo stran vozišča in trčil v mopedista, ki je pravilno pripeljal iz nasprotne smeri. 86-letni motorist se je v nesreči tako hudo poškodoval, da je takoj umrl. Ogleda kraja prometne nesreče sta se udeležila tudi preiskovalna sodnica in okrožni državni tožilec. Preiskovalna sodnica je za pokojnega odredila sodno obdukcijo. Za povzročitelja nesreče, ki je prav tako potreboval zdravniško pomoč, je bil odrejen strokovni pregled. Policisti bodo po preiskavi zoper 36-letnega moškega na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo,« se je dan po nesreči glasilo sporočilo tiskovne predstavnice Policijske uprave Novo mesto.
Hajšen je moral zaradi očitkov o nevarni vožnji sesti na zatožno klop. »Glede na priznanje, predkaznovanost in dokaze predlagam dve leti zapora in prepoved vožnje motornega vozila za eno leto,« je dejala tožilka Andreja Haler, Hajšnov odvetnik Iztok Starc pa je opozoril tudi na dejstvo, da se je obtoženi svojcem pokojnega že v preiskavi opravičil za prizadejano zlo. Sodnik Almir Kurspahić je sledil predlogu tožilke in Hajšna obsodil na dve leti zapora, izrekel pa je tudi neizogibno stransko kazen: prepoved vožnje motornega vozila B-kategorije za eno leto. »Ocenjujem, da je kazen primerna, kvečjemu je prej prenizka kot previsoka, saj je ugasnilo človeško življenje, za takšno dejanje pa je po kazenskem zakoniku zagroženo od enega do 12 let zapora, a naj bo ta kazen preventivna,« je sklenil sodnik. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije