OŠKODOVANJE

Od 22 milijonov izterjali 80.000

Mariborski taksist je bil za 6 evrov lastnik Luke Zadar. Na sojenju obtoženi Peče postavljen na laž.
Fotografija: Ljubo Peče (v ospredju) trdi, da ni oškodoval ne banke ne stečajne mase holdinga Zvon. FOTO: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
Ljubo Peče (v ospredju) trdi, da ni oškodoval ne banke ne stečajne mase holdinga Zvon. FOTO: Aleš Andlovič

Sojenja Ljubu Pečetu, Francu Ješovniku, Simonu Zdolšku in Mateji Vidnar Stiplošek v aferi Zvon in nakup ničvredne Luke Zadar je bilo zelo hitro konec. Sodišče je pričakovalo, da bosta na mesto za priče stopila dva akterja, ki bi znala razložiti, kako se je zadrska luka znašla v rokah Mariborčana Danijela Robnika.

Toda nekdanjega, zdaj že upokojenega taksista iz Robnikovega taksi podjetja včeraj ni bilo na sodišče, opravičil se je, češ da je na dopustu. Brez opravičila pa je ostal zakoniti sedanji zastopnik podjetja Dilucolo, prek katerega je lastnik mariborskega taksi podjetja prevzel delnice Luke Zadar.

Ker obstaja sum, da je bila NLB oškodovana za 17,5 milijona evrov, kolikor so obtoženi prejeli posojila, je pregon prevzelo specializirano državno tožilstvo. Milijone naj bi obtoženi prek holdingov Zvon ena in Zvon dve preusmerili na podjetje I. J. Storitve. Ta je denar porabila za nakup hrvaške Luke Zadar. Toda milijonskega posojila odgovorni v holdingih Zvon nikoli niso vrnili, podjetje I. J. Storitve pa je končalo v stečaju.


Da bi zabrisali sledi, je lastništvo nad podjetjem I. J. Storitve v nekem trenutku prevzela celo tajnica uprave holdinga Zvon dva Bojana Žižek. Če verjamete ali ne: šest delnic podjetja je kupila za šest evrov ali en evro za delnico. Žižkovi, ki je danes zaposlena kot tajnica pri Ljubu Pečetu (ta ima v Mariboru odvetniško pisarno), se ugoden nakup ni zdel nič posebnega, kot sama trdi, »je pa imela družba še višji kredit«. Odgovorni so se poleg nevračila najetega posojila domislili še, kako bi preprečili, da bi delnice Luke Zadar pristale v stečajni masi holdinga Zvon dva. Žižkova je svojih šest delnic podjetja I. J. Storitve 2013, ko sta bila oba holdinga Zvon že v stečaju, prodala taksistu Danijelu Robniku. Cena? Šest evrov!

Zato pa je včeraj na sodišče prišla kriminalistka Nacionalnega preiskovalnega urada Darja Brancelj. Ta je med izvajanjem hišne preiskave doma Ljuba Pečeta opazila, da je v bližini hiše parkirano terensko vozilo. Postala je sumničava do te mere, da je o tem celo sestavila uradni zaznamek, ki je sestavni del kazenskega spisa. Pozneje se je pri pregledovanju sodnega spisa izkazalo, da je terensko vozilo pripadalo Danijelu Robniku.

»Da sem imela čist pogled in videla terensko vozilo, sem se morala nekoliko nagniti,« je sodnici Danili Dobčnik Šošterič dejala kriminalistka. Tožilstvo želi s pričanjem kriminalistke postaviti na laž Ljuba Pečeta, ki naj bi bil kot nekdanji predsednik uprave holdinga Zvon dva arhitekt goljufivega posla na Hrvaškem, češ da ne pozna Danijela Robnika, ki je pozneje postal lastnik Luke Zadar in jo naposled prodal Kitajcem.
Luka Zadar je že prešla v kitajske roke, slovenske banke se bodo obrisale pod nosom. FOTO: Facebook
Luka Zadar je že prešla v kitajske roke, slovenske banke se bodo obrisale pod nosom. FOTO: Facebook

Če ne prej, je ob prodaji Luke kitajskim investitorjem postalo jasno, da bodo slovenske banke ostale brez vračila najetega posojila. Banke so bile s pomočjo izvršb in zavarovanj premoženja neuspešne, od različnih hrvaških akterjev so zahtevale 21,7 milijona evrov, a na koncu dobile vsega 80.000 evrov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije