KRAJA IDENTITETE

Novinar TVS osumljen goljufije za 100 tisočakov

Boštjan Veselič preživlja težke čase.
Fotografija: Boštjan Veselič. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Boštjan Veselič. FOTO: Facebook

LJUBLJANA – Novinar TV Slovenija Boštjan Veselič je postal žrtev kraje identitete na facebooku in je celo osumljen kaznivega dejanja goljufije,  poroča TV Slovenija. Veselič se je danes udeležil enournega zaslišanja pri kriminalistih. Osumljen je goljufije, saj naj bi neko Slovenko prek facebooka napeljal k nakazilu 100.000 evrov na transakcijska računa na Slovaškem in Madžarskem. 

Neznanec je ukradel fotografije z Veseličevega profila, ustvaril lažni profil in tako vzpostavil stik z oškodovanko. Po daljšem dopisovanju jo je prosil za 100.000 evrov, češ da jih potrebuje za prevzem svojega kovčka z oblačili, in ji obljubil, da ji bo denar vrnil. Oškodovanka mu je verjela in avgusta lani denar tudi nakazala, neznanec pa se ni več oglasil. »Že ko nekdo ustvari lažen profil v tvojem imenu, je občutek neprijeten. Ko izveš, da je nekdo s tvojo podobo nekoga ogoljufal za 100 tisočakov, je pa občutek grozljiv,« je dogodek komentiral Veselič.

Stroka takšne prevare imenuje socialni inženiring. Kot je povedal Gorazd Božič iz Si-certa, številke kažejo, da je zadnja leta približno 1000 prijav različnih spletnih prevar, njihovo število pa iz leta v leto narašča.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas